Više stotina ljudi u Loznici na protestu protiv Rio Tinta

Nakon blokada puteva i protesta tokom vikenda aktivisti danas protestuju u Loznici protiv rudnika kompanije Rio Tinto.

U Loznici se trenutno održava protest ispred Skupštine opštine Loznica zbog najavljene sednice na kojoj je trebalo da se donese Prostorni plan posebne namene rudnika jadarita. Sednica je sinoć otkazana, ali su se ekološki aktivisti i građani i građanke ipak okupili.

Nakon blokada puteva i protesta koji su se dešavali tokom vikenda zbog donošenja Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji, jutros su se ekološki aktivisti i aktivistkinje uputili ka Loznici, gde je za 10 časova bila zakazana sednica Skupštine opštine Loznica na kojoj je trebalo da se donese Prostorni plan posebne namene rudnika Jadarita.

Sednica je u kasnim večernjim satima sinoć otkazana, ali se više stotina ekoloških aktivista i građana i građanki Loznice okupilo ispred Skuštone opštine Loznica. Iako ne postoji zvanično objašnjenje za otkazivanje sednice, iz Ekološkog ustanka na društvenim mrežama navode da „lokalni odbornici SNS-a su pobegli u mišju rupu i žele da otkažu sednicu Skupštine grada Loznice jer su ispravno osetili da se građani Loznice i Srbije u ogromnom broju doći sutra u Loznicu i sačekati odluku o ukidanju prostorne dozovle za pogon Rio Tinto rudnika. Veliki se strah uvukao u lokalne odbornike jer ne smeju izaći na ulicu pred 6000 lozničana koji su svojim imenom i prezimenom potpisali peticiju protiv Rio Tinto pogona u dolini Jadra.“

U obraćanjima govornica i govornika protesta je navedeno da se ljudima na ovom području preti kako bi se iselili iz svojih domova. Govornici su naveli da se u prostornom planu navode i rudnici na drugim mestima u Srbiji, poput Cera i Mačve. Na protestu je takođe navedeno da postoje indicije da je voda već zagađena, kao i da će posle otvaranja rudnika Jadra ostati bez života jer će ekosistem biti potpuno uništen. U govorima je potcrtana loša situacija u celoj zemlji, od zagađenja vazduha u Boru, do nepostojanja pijaće vode u Zrenjaninu.

Učesnici protesta najavljuju okupljanja i narednih dana sve dok se ta sednica ne održi.

Protest je organizovala organizacija Ne damo Jadar, a među prisutnima su i predstavnici Ekološkog ustanka i Skupštine slobodne Srbije.

I.P.

Prethodni članak

Luka Mesec: „Više nismo politička snaga bez iskustva“

„Sloga“ saopštava da je preminula jedna od otpuštenih radica kompanije Vali iz Loznice

Sledeći članak