Vreme: v.d. EPS-a smenjen jer je bio protiv privatizacije

Nakon što je EPS odbio da objavi informacije koje je zahtevala Transparentnost Srbija, nedeljnik Vreme podseća koje hidroelektrane je želeo mađarski partner.

Transparentnost Srbija je 15. septembra obavestila javnost da je EPS informacije o radu preduzeća koje je tražila Transparentnost proglasila poslovnom tajnom čije otkrivanje bi „otežalo ostvarenje opravdanih ekonomskih interesa između dve države, odnosno Srbije i Mađarske.

Transparentnost naglašava da nisu tražili detalje predloga za formiranje zajedničke kompanije sa mađarskom kompanijom „MVM Group“, već informacije o tome da li je ta ponuda postojala i da li se nalazila na dnevnom redu sednica Nadzornog odbora EPS-a.

Podsetimo, krajem maja 2023, samo mesec dana nakon transformacije EPS-a iz javnog preduzeća u deoničarsko društvo, se na društvenim mrežama pojavila fotografija dnevnog reda za sednicu Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije zakazanu za 18. maj koji je sadržao i tačku: „Informacija o predlogu MVM Group, Mađarska za osnivanje zajedničke kompanije u Republici Srbiji za proizvodnju obnovljive energije uz izdvajanje 11 hidroenergetskih objekata iz EEP EPS AD“.

Iz portala Demostat su tvrdili da mogu da garantuju autentičnost dokumenta a u javnosti su se pojavila podozrenja da je upravo ova ponuda dokaz namera Vlade da privatizuje EPS. Iz Ministarstva rudarstva i energetike su tada reagovali saopštenjem da Nadzorni odbor EPS-a nije doneo odluku o osnivanju zajedničke kompanije i izdvajanju 11 hidroelektrana sa mađarskom firmom „MVM”. Štaviše, naglasili su da:

„Svako ko govori o otuđenju imovine EPS-a u javnosti širi neistine i paniku”, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da „nažalost, nije novo da pojedinci iz samog EPS-a lažno uznemiravaju javnost i zaposlene”, te da „treba da bude predmet istrage zašto zvanična dokumenta rukovodstva preduzeća izlaze u javnost sa neistinitim informacijama”.

Do dana današnjeg nije razjašnjeno koje informacije iz zvaničnih dokumenata su u ovom saopštenju označene kao neistinite. U međuvremenu je, uprkos ogorčenom protivljenju dela javnosti i opozicije, usvojen zakon kojim je u status deoničarskog društva transformisano preko dvadeset javnih preduzeća.

U suvlasništvu MVM bi se našle Drinsko-limske hidroelektrane

Povodom odbijanja EPS-a da Transparentnosti dostavi tražene informacije, Vreme podseća na nezvanične informacije do kojih je došao Demostat, a po kojima hidroenergetski korpus koji mađarska državna kompanija MVM „želi da vidi u svom suvlasništvu“ obuhvata Drinsko-limske hidroelektrane. U pitanju su HE Bajina Bašta, RHE Bajina Bašta, Bistrica, Potpeć, Uvac, Kokin Brod, Zvornik, Ovčar Banja i Međuvršje, kao i male hidroelektrane Vrelo i Radaljska Banja.

„Već trideset godina energetska politika onemogućava da ovi objekti iskažu svoju punu komercijalnu vrednost na evropskom tržištu. Prilike na tom tržištu su takve da vrednost ove vrste imovine znatno raste iz godine u godinu i može se očekivati dalji rast vrednosti u narednih 30 godina. Svrsishodna upotreba ovih objekata je samo moguća ukoliko su oni pod suverenom kontrolom jednog nepodeljenog interesa. Potrebno je da Srbija zadrži ove objekte potpuno u svom vlasništvu, donese i primeni novu energetsku politiku i omogući EPS-u da ove objekte valjano upotrebi”, konstatovao je krajem maja za Demostat energetski stručnjak Aleksandar Kovačević.

Državna kompanija MVM drži veliku većinu energetskog tržišta Mađarske

„MVM Group“ je mađarska državna energetska kompanija. Ona „snabdeva 70 odsto tamošnjeg tržišta električnom energijom, polovinu privrede i sve građane gasom i između ostalog, u svom vlasništvu ima nuklearnu elektranu Pakš“, piše Vreme.

Iz Demostata su krajem maja izrazili sumnju u to da je predlog MVM-a stigao „iz vedra neba“ tako brzo nakon pretvaranja EPS-a u deoničarsko društvo. Takva ponuda bi zahtevala dugotrajnije ozbiljne razgovore između rukovodstava kompanija i država.

Vreme podseća i na to da su pojedini stručnjaci ocenili da je novi Nadzorni odbor u maju smenio tadašnjeg v.d. direktora Elektroprivrede Srbije Miroslava Tomaševića jer se „žestoko opirao bilo kakvoj privatizaciji preduzeća“.

I.K.

Prethodni članak

EPS nezakonito skriva informacije o sudbini 11 hidroelektrana, kaže Transparentnost Srbija

Smenjena tužiteljka Savović u Utisku nedelje: Osumnjičeni za zloupotrebe u EPS-u pušteni iz pritvora tiho i nečujno

Sledeći članak