Za socijalističku strategiju u Evropi

Izvor: Directa / Twitter
Izvor: Directa / Twitter

Jedan od najznačajnijih savremenih ekonomista Kostas Lapavicas održaće predavanje u Kamenoj sali Doma sindikata u Beogradu, u petak 15. decembra sa početkom u 19 časova.

Predavanje organizuje Centar za politike emancipacije u okviru programa Studije socijalizma koji sprovode tokom 2017. godine.

U izlaganju „Za socijalističku strategiju u Evropi“, Lapavicas će dati smernice za promišljanje političko-ekonomskih strategija levice u kontekstu dominacije Evropske monetarne unije i Evropske unije. Teze koje želi da istakne su da levica mora da odbaci monetarnu uniju (evro) kao i da se mora sukobljavati sa EU i iznositi zahteve za narodnim suverenitetom čime bi se obezbedila istinska baza za internacionalizam u Evropi.

Kostas Lapavicas je profesor ekonomije na School of Oriental and Asian Studies, Univerzitet u Londonu. Bio je poslanik u grčkom parlamentu kao zastupnik Sirize, a napustio je tu stranku nakon Referenduma o finansijskoj pomoći 2015. kada je i postao član novosnovanog Narodnog jedinstva. Zastupa mišljenje da se grčki razvoj jedino može ostvariti izlaskom iz Evrozone (tzv. Grexit). Dugi niz godina bavi se teorijama novca i finansija, a širu javnu prepoznatljivost stekao je publikacijama i kritičkim intervencijama u raspravi o krizi evrozone.

Predavanje će biti na engleskom jeziku a održava se uz podršku fondacije Roza Luksemburg.

Prethodni članak

Kad kreneš nema stajanja – sezonski rad u poljoprivredi

Senke nad Balkanom kao revizija istorije

Sledeći članak