Zabavni park Šarengrad u Kruševcu planiran pored spomen-parka žrtvama nacističkog terora

Deo spomen kompleksa Slobodište, arhitekte Bogdana Bogdanovića; Foto: Dragan / Wikipedia

U Kruševcu je najavljena gradnja „Zabavnog parka Šarengrad“ nadomak Slobodišta, spomen-parka žrtvama nacističkog terora u Drugom svetskom ratu.

„Šarengrad“ će se prostirati na hektar i po zemljišta, građane će koštati 75 miliona dinara, a njime će dominirati replike dinosaurusa.

Jučerašnjim uvidom u projektnu dokumentaciju, grupa građana iz Kruševca je saznala da „Šarengrad“ neće biti građen u zoni spomen-parka, za šta je postojala opravdana bojazan, već na njenoj granici. GUP Kruševca, ipak, na ovoj lokaciji ne predviđa komercijalne sadržaje, već stanovanje i park susedstva (zelenu površinu namenjenu stanarima).

Turistička organizacija grada Kruševca veruje da je potrebno iskoristiti lokacijsku pogodnost parcele koja se graniči sa spomen parkom i Bruskim putem da svežim, atraktivnim sadržajima zadrži u Kruševcu turiste na putu ka Kopaoniku.

Građani i stručne organizacije posvećene zaštiti modernističkog i antifašističkog nasleđa, međutim, smatraju ovu nameru zabrinjavajućom.

Memorijalni park Slobodište podignut je 1965. godine na brdu Bagdala. Nalazi se na mestu logora za političke zatvorenike i stratišta na kom je streljano preko hiljadu partizana i civila. Sadrži dve masovne grobnice.

Arhitektonsko je delo Bogdana Bogdanovića, i jedan od najposećenijih spomenika u SFRJ: godišnje je i po 100.000 ljudi dolazilo da ovde oda poštu stradalima. Do dvehiljadite na Slobodištu su se održavale „Svečanosti slobode“, koje su potom zamenjene manifestacijom „Vidovdan“.

I.K.

Prethodni članak

Otvorena kancelarija za pružanje saveta radnicama u Zrenjaninu

Na današnji dan usvojen Zakon o rehabilitaciji

Sledeći članak