Zagrebački kolektiv Blok pokrenuo kampanju „Za poštenu plaću!“ u sektoru kulture

Uoči raspisivanja novog poziva za javno finansiranje, kustoski kolektiv Blok iz Zagreba poziva sve kulturne radnike i radnice da se uključe u zajedničku borbu za poštene radne uslove u sektoru kulture u Republici Hrvatskoj.

Kolektiv BLOK uputio je javni poziv svim organizacijama u kulturi, kulturnim radnicima i radnicama, umetnicima i umetnicama, medijskim radnicima, strukovnim udruženjima, kolektivima i institucijama, publici koja posećuje kulturne programe, ali i širem krugu organizacija civilnog društva i sindikata da se uključe u borbu za bolje uslove rada i širu dostupnost kulture za sve.

U svom saopštenju obrazložili su razloge iniciranja kampanje i uputili zahteve koji su, po njihovim rečima, minimalan ali neophodan prvi korak u smeru očuvanja javnog finansiranja kulture i poboljšanju radnih uslova za sve u polju:

„Vrijeme u kojem živimo pokazalo je koliko je važno da imamo stabilne, održive radne uvjete, zajamčene pravnim mehanizmima. Pokazalo je koliko su tekovine socijalne države, poput prava na bolovanje i zdravstvenu zaštitu, važne za naš opstanak. Također je pokazalo koliko je važno da proizvodimo kulturu koja je dostupna lokalnoj zajednici i za nju osmišljena. Stoga je sada krajnje vrijeme da zajednički dignemo glas protiv prakse kojom nas Ministarstvo kulture i medija RH sprječava da radimo svoj posao u poštenim radnim uvjetima.“

Izrečeni zahtevi odnose se na povećanje budžeta za programe javnih potreba u kulturi ali i na zahtev da do 25% budžeta programa javnih potreba u kulturi može biti potrošeno na plate i hladni pogon neprofitnih organizacija.

Takvi zahtevi obrazloženi su činjenicom da ukupni budžet programa javnih potreba u Hrvatskoj poslednjih 15 godina beleži pad i, u najboljim periodima, stagnaciju. Radi se o budžetu za javne potrebe u iznosu od oko 120 miliona kuna, odnosno samo 13% celog godišnjeg budžeta Ministarstva kulture.

Iz organizacije BLOK – „Lokalne baze za osvježavanje kulture“ upućuju i pitanje nadležnima kako za konkretne iznose proizvesti programe u normalnim radnim uslovima, imajući na umu činjenicu da u periodu od 2006. do 2020. godine prosečna podrška po projektu u vizuelnim i audiovizuelnim umetnostima iznosi 18.000 kuna, u inovativnim umetničkim i kulturnim praksama 31.000, u savremenom plesu i pokretu 33.000, dok u područu projekata međunarodne saradnje minimalnih 15.000 kuna.

Ono na šta se posebno skreće pažnja u kampanji „Za poštenu plaću!“ jeste nužnost zapošljavanja putem ugovora o radu, na neodređeno, ili barem na višegodišnjoj bazi. Kako se u saopštenju za medije objašnjava, to je prvi uslov da se radni uslovi u sektoru kulture krenu menjati na bolje.

Zahtev nadležnog Ministarstva kulture i medija, kako se objašnjava, već godinama otežava zapošljavanje insistirajući – pri sprovođenju Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi – na uslovu, koji, kako kažu „je teško razumjeti i nemoguće opravdati: plaće zaposlenika, bez obzira na opis radnog mjesta, kao i hladnopogonski troškovi, ne mogu se uvrstiti u budžete“.

Ovakvom situacijom se direktno podstiču nesigurni oblici rada, a organizacijama u kulturi se onemogućava stabilno funkcionisanje: „Ne samo da se kroz provedbu natječaja diskriminiraju sigurni oblici rada (naknada za isti posao, isplaćena preko računa ili autorskog ugovora, legitiman je trošak!), nego se diskriminiraju pojedine djelatnosti unutar istog natječaja: nakladnicima kod izdavanja knjiga, časopisa i elektroničkih publikacija je dozvoljeno pravdanje troška plaće i hladnog pogona u visini do 30%, a za strukovne udruge i krovne organizacije kroz područje redovne djelatnosti udruga u kulturi taj je postotak i veći, to jest upravo pokrivanje plaća je glavni cilj potpore“.

Konačno, iz Blok-a upućuju i pitanje, ukoliko mnoge druge javne institucije u RH koje finansiraju aktivnosti udruženja i organizacija prihvataju trošak plata, „zašto ne može Ministarstvo kulture i medija?“

U okviru kampanje „Za poštenu plaću!“ potpisi podrške se prikupljaju do nedelje 18.7. do kraja dana. Kako se navodi, u ponedeljak 19.7. zahtevi će se, zajedno s prikupljenim potpisima, predati Ministarstvu kulture i medija RH.

Potpisi podrške pojedinaca prikupljaju se ovde.

Organizacije (udruženja civilnog društva, umetničke organizacije, neformalne inicijative ili kolektivi, strukovna udruženja, institucije, sindikati itd.) kampanju mogu podržati ovde

Kampanja će se nastaviti i uoči raspisivanja ovogodišnjeg Poziva, koji se očekuje početkom septembra.  

V.K.

Prethodni članak

Skupština ipak usvojila izmene Zakona o zaštiti prirode i Zakona o vodama

Blok 37: Borba stanara i stanarki protiv izgradnje višespratnice na zelenoj površini

Sledeći članak