Zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o sezoncima

Savez samostalnih sindikata Srbije podneo je Ustavnom sudu Republike Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredbi članova Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima.

Obrazlažući inicijativu, pravno-politički tim Saveza samostalnih sindikata Srbije ukazao je Ustavnom sudu da je primena Zakona od njegovog usvajanja do danas prouzokovala negativne tendencije i deformacije u društvu, posebno onima koj i su radno angažovani po ovom Zakonu, navodi se na sajtu ovog sindikata.

„Takođe, argumentovano je obrazloženo da pojam sezonskog radnika nema svoj oslonac i zaštitu u ratifikovanim konvencijama Međunarodne organizacije rada, direktivama EU, Ustavu, Zakonu o radu i drugim zakonima, što u praksi dovodi do zloupotreba poslodavaca kojima se krše osnovna ljudska i radna prava, posebno pravo na pisani ugovor i pravo na sindikalno organizovanje“, navodi se.

Podsećamo, o Zakonu o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, o kojem ste mogli detaljno da čitate na našem portalu, su se izjasnili i specijalni izvestioci Saveta UN za ljudska prava koji su ukazali na kršenja ljudskih prava do kojih će doći ukoliko se tadašnji Nacrt zakona usvoji.

Savez samostalnih sindikata Srbije navodi da očekuje da Sud donese odluku da sporne odredbe nisu u skladu sa Ustavom i Zakonom, kao i sa opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava i potvrđenim međunarodnim ugovorima.

I.P.

Prethodni članak

Poljoprivrednici blokiraju put Novi Sad-Zrenjanin u 11, 13 i 15 časova

Nepovoljan položaj mladih na tržištu rada u Srbiji

Sledeći članak