Zakazan protest za čist vazduh u Beogradu

Foto: Reka Tišler

Inicijativa Ne davimo Beograd poziva na „Protest za čist vazduh“ u petak 17. januara od 18 časova, koji će biti održan ispred skupštine grada Beograda. Razlozi za organizovanje protesta su prekomerno zagađenje vazduha u Beogradu i drugim gradovima širom Srbije, kao i nereagovanje institucija. Nakon hitnog sastanka u Vladi Srbije nisu dogovorene nikakve konkretne mere kako bi se unapredio kvalitet vazduha.

Ovo je drugi protest koji Inicijativa Ne davimo Beograd organizuje na temu kvaliteta vazduha. Između dva protesta aktivisti inicijative predložili su kratkoročne i dugoročne mere za unapređenje kvaliteta vazduha. U međuvremenu je pokrenuta i peticija kojom se zahteva primena konkretnih mera protiv zagađenja vazduha, peticiju je do sada potpisalo više od 10.000 ljudi.

Zagađenje vazduha nije novi problem. Tokom 2017. godine prekoračene su dnevne dozvoljene vrednosti u Valjevu 170 dana, 154 dana u Užicu, 146 dana u Smederevu, 132 dana u Beogradu, 118 dana u Sremskoj Mitrovici.

U prethodnim danima koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM2.5 konstantno su premašivale dnevne dozvoljene vrednosti. U pojedinim danima koncentracije su premašivale i vrednosti od 200 μg/m³, što je četiri puta viša vrednost od 50μg/m³ kolika je dnevna granična vrednost.

Organizatori protesta navode da prema podacima Svetske zdravstvene agencije, Srbija zauzima drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha. Više od 6.000 ljudi godišnje prerano umre usled izloženosti zagađenjima iz vazduha.

P.M.

Prethodni članak

Srbija prva u Evropi po stopi smrtnosti od zagađenja. Premijerka zakazala hitan sastanak

Sve je teže kad si mlad

Sledeći članak