Zašto Soko Štark i „Resavica“ isplaćuju zarade radnicima GSP-a Beograd?

Da li GSP Beograd nema novca da isplati zarade svojih zaposlenih? Mnogi su se ovo zapitali nakon što su videli snimke ekrana koji prikazuju uplate zarada radnicima GSP-a koje nisu stigle sa računa ovog preduzeća, nego sa računa drugih firmi.

Vozači autobusa javnog prevoza, mehaničari, tehničari, otpravnici i drugi radnici i radnice koji rade u beogradskom saobraćajnom preduzeću juče su dobili svoje plate. Nisu se toliko iznenadili očekivano malim iznosima koliko time da su novac dobili od Soko Štarka ili rudnika „Resavica“ u kojima ne rade i sa kojima nemaju sklopljene ugovore.

Ovo je kod samih radnika i radnica ali i u delu javnosti opravdano dovelo do pitanje – da li je GSP Beograd pred blokadom računa zbog dugova i da li ovo znači da nema novca za plate svojih zaposlenih?

Pokušali smo da dobijemo odgovore na ova pitanja u samom gradskom preduzeću, ali su nam u PR službi GSP-a samo rekli da je novi gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, uveo pravilo da sve vezano za informisanje o radu gradskog prevoznika ide preko gradskog sekretarijata za informisanje. Proverićemo kako funkcioniše ova veza.

Naši kontakti u sindikatima nam prenose da su radnici sa pravom zabrinuti za budućnost preduzeća i zarada, ali se takođe pitaju i kako i po čijem nalogu su njihovi podaci dospeli do drugih preduzeća i njihovih administracija kojima oni sami nisu davali te podatke. Najveća briga je, kako su nam rekli, vezana za to da li i ko uplaćuje doprinose na zarade zaposlenih što ćemo pokušati da ustanovimo sledećih dana.

M.M.

Prethodni članak

Bez odlaganja završiti proces usvajanja Zakona o istopolnim zajednicama, zahteva civilni sektor

Kazne za zagađivače životne sredine su previše blage, poručuje RERI

Sledeći članak