Zatvorena vrata beogradskih bioskopa

foto: Katarina Drajić
foto: Katarina Drajić

Ni jedan od nekadašnjih bioskopa Beograd filma više ne rade, svuda su zatvorena vrata.

Ovo, najstarije preduzeće za proizvodnju, distribuciju i prikazivanje filmova u bivšoj Jugoslaviji privatizovano je u februaru 2007. godine.

 

Novi vlasnik, Nikola Đivanović, bivši Dinkićev savetnik je skoro 17.000 kvadratnih metara bioskopskih sala i građevinskog zemljišta kupio po ceni duplo nižoj od procenjene. Bez obzira što je kupoprodajni ugovor podrazumevao zadržavanje prvobitne delatnosti preduzeća i nova ulaganja, Beograd film je rasparčan na 14 manjih firmi kako bi delovi bili lakše otuđeni. Nakon nepune dve godine osam bioskopa je prodato drugim vlasnicima od kojih je pet kupio tajkun Ivica Todorić.

Zbog kršenja ugovora i oštećivanja malih akcionara i države Đivanović je proveo u pritvoru dvadeset meseci. Ipak, nakon nagodbe sa tužilaštvom, on je zadržao preostalu imovinu Beograd filma što nije dovelo do vraćanja prvobitne funkcije bioskopima.

Alternative potpunom prestanku rada gradskih bioskopa su, makar na nivou predloga, postojale. U skladu sa svojim potrebama, lokalni filmski distributeri su nudili rešenje u vidu otkupa nekoliko bioskopa u kojima bi nastavili sa prikazivanjem filmova. Međutim, do takvog dogovora sa državom nije došlo. Zaposleni u Beogradskom dramskom pozorištu su predlagali da od bioskopa Avala naprave malu scenu svog teatra pošto se dve zgrade dodiruju, što takođe nije realizovano.

Okupacija bioskopa Zvezda je bila jedina alternativna akcija koja je makar u određenim periodima uspela da vrati publiku u jedan od bioskopa Beograd filma.

Nakon deset godina od privatizacije Beograd filma ni jedan bioskop ne radi. Mnogi od njih su ne samo zatvoreni već ne postoji nikakav trag da su tu nekada bili.

 

foto: Katarina Drajić
Zvezda se nalazi u zgradi koja je zaštićena kao spomenik kulture grada Beograda. Aktivisti i aktivistkinje su okupirali bioskop 2014. godine. koji od tada povremeno organizuju bioskopske projekcije. Foto: Katarina Drajić
foto: Ana Vuković
Foto: Ana Vuković
foto: Katarina Drajić
Bioskop Kozara je u međuvremenu izgoreo u požaru 2012. Prema pisanju medija na njegovom mestu se očekuje otvaranje marketa Idea. Foto: Katarina Drajić
foto: Ana Vuković
foto: Ana Vuković
foto: Ana Vuković
Bioskop Avala je nakon privatizacije neko vreme služio kao bilijarska sala dok je sada ruiniran. Foto: Katarina Drajić
foto: Marko Miletić
Bioskop Sloboda je pretvoren u tržni centar koji je, prema pisanju medija, radio svega nekoliko meseci. Sada je zatvoren. Foto: Marko Miletić
8
Partizan je jedan od retkih na kojima još piše da je tu nekada bio bioskop. Foto: Katarina Drajić
foto: Marko Miletić
U Zemunu je nekada postojalo šest bioskopa, a sada ne radi ni jedan. Bioskop Central je i pre privatizacije služio kao tržni centar. Foto: Marko Miletić
foto: Ana Vuković
foto: Ana Vuković

Prethodni članak

Ostavka, nego šta!

Zar bogati ne zaslužuju da zadrže najveći deo svog novca?

Sledeći članak