Žene brane Rožavu! Solidarno protiv Turske invazije na Sevenu i Istočnu Siriju

Ženske zaštitne jedinice (Yekîneyên Parastina Jin – YPJ); Izvor: YPJ / Facebook

Pokrenuta je međunarodna kampanja „Žene brane Rožavu“. Njen cilj je ujedinjenje u borbi protiv fašizma, okupacije i patrijarhata, saopštava organizacioni odbor kampanje.

Ova kampanja je pokrenuta nakon najnovije invazije Turske armije na Rožavu koju čine demokratske i autonomne zajednice u severnom i istočnom delu Sirije.

Kako bi se sprečili novi genocidi i feminicidi u 21. veku, organizatorke kampanje zahtevaju od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, svih relevantnih tela međunarodne zajednice i vlada da preduzmu hitne akcije, da se:

  • odmah zaustavi turska invazija i okupacija u Severnoj i Istočnoj Siriji,
  • uspostavi zona zabrane leta radi zaštite života ljudi na Severu i Istoku Sirije,
  • spreči nastavak ratnih zločina i etničkog čišćenja koju sprovode armija Turske, i njeni saveznici iz ISIS-a, El Nusra-e i drugih terorističkih grupa džihadista,
  • zaustavi prodaja naoružanja Turskoj,
  • svi ratni zločini i zločinci privedu pravdi,
  • sprovedu političke i ekonomske sankcije protiv Turske,
  • prizna demokratska autonomna uprava naroda Severne i Istočne Sirije,
  • preduzmu hitni koraci za političko rešenje krize u Siriji učešćem predstavnica žena i naroda iz svih različitih nacionalnih, kulturnih i verskih zajednica u Siriji.

Turska je najnoviji napad na Rožavu pokrenula 9. oktobra, nakon što je SAD naglo prekinuo savez s kurdskim borcima i borkinjama i povlačenjem svojih trupa oslobodio put turskoj vojnoj mašineriji.

Iako je u međuvremenu formalno došlo do prekida vatre, kampanja Žene brane Rožavu upozorava da Turska nastavlja svoju vojnu akciju.

U Rožavi se godinama sprovodi revolucionarna politička transformacija prema idejama radikalne demokratije, oslobođenja žena i samoodređenja, uprkos dugotrajnom ratnom stanju i izuzetno teškim uslovima za političko delovanje. Žene Rožave su ključne akterke revolucije. O tome možete saznati više iz intevjua sa sociološkinjom Nazan Ustundag.

U Beogradu je sredinom oktobra održan protest protiv Turske invazije na Rožavu u sklopu međunarodne podrške narodu na severu i istoku Sirije.

Kampanju Žene brane Rožavu možete pratiti ovde.

A.J.

Prethodni članak

Požar na Staroj planini sve bliži selu Topli Do

Čile se budi

Sledeći članak