Zrenjaninski socijalni forum je pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za strane radnike

Svi koji su u mogućnosti da pomognu stranim radnicima koji rade na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu mogu svoju pomoć doneti u kancelariju Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Ispred barake u kojoj su smešteni radnici

Nakon pisanja medija o izuzetno lošim uslovima života stranih radnika koji rade na izgradnji fabrike guma Linglong u Zrenjaninu i nakon što su udruženja A11 i Astra napravila izveštaj o ovoj situaciji i podnela institucijama prijavu protiv potencijalne trgovine ljudima, Zrenjaninski socijalni forum je pokrenuo i akciju prikupljanja pomoći za ugrožene radnike.

Prikupljanje pomoći je organizovano u kancelariji Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF) u ulici Dr Jovana Cvijića 8a u Zrenjaninu. Pomoć u vidu toplije odeće, konzervirane hrane, obuće brojeva 40-42, ćebadi i čarapa svi zainteresovani mogu doneti od danas do nedelje od 10 do 14 časova.

ZSF će se povezati i sa drugim pojedincima i organizacijama u cilju efikasnijeg pružanja pomoći.

Da podsetimo, u medijima su se pre nekoliko dana pojavili izveštaji o izuzetno lošim uslovima u kojima je u Zrenjaninu smešteno oko 750 radnika, od kojih je oko 500 iz Vijetnama. Osim neodstatka grejanja, struje i vode, smeštaj nema ni adekvatne krevete, toalete i drugu infrastrukturu, a radnici se žale i na radne uslove, kašnjenje u isplati zarada i oduzimanje pasoša odnosno sprečavanje slobode kretanja.

M.M.

Prethodni članak

Vanredno stanje: otvaranje Jesenje izložbe u ULUS-u

Broj internet radnika u Srbiji i susednim zemljama stagnira kao i njihove plate

Sledeći članak