Udruženja podnela prijavu protiv potencijalne trgovine ljudima u slučaju radnika koji rade na izgradnji fabrike Linglong

Loši uslovi života radnika koji rade na izgradnji fabrike Linglong izazivaju sve veću zabrinutost javnosti. Tim povodom su A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava i ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima uputile državnim institucijama zvaničnu prijavi protiv potencijalne trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije.

barake gde su smešteni radnici

Neposredno nakon što su mediji objavili informacije o izuzetno lošim uslovima u kojima su smešteni strani radnici koji rade na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu predstavnici udruženja A11 i ASTRA posetili su ove radnike kako bi se bliže upoznali sa njihovim položajem i eventualnim problemima vezanim za njihov radnopravni status.

„Tom prilikom na osnovu kontakta sa radnicima došlo se do zaključka da, osim što su im ozbiljno narušena radna prava, ugroženo zdravlje, a imajući u vidu uslove rada i smeštaja, potencijalno i život, veliki broj utvrđenih činjenica ukazuje na mogućnost da su radnici žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije“, stoji u saopštenju ovih udruženja.

Predstavnici ovih udruženja su došli do saznanja da je oko 500 radnika iz Vijetnama došlo u Srbiju tokom marta, aprila i maja, a da su njihov dolazak organizovale agencije iz Vijetnama, koje su za svoje usluge (prevoz, pribavljanje vize i smeštaja) unapred potraživale od radnika 2.200 do 4.000 američkih dolara, što su radnici kroz zaduživanje pribavljali i isplaćivali agenciji.

Radnici su u Zrenjaninu, prema saznanjima udruženja, angažovani preko China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction koja za Linglong izvodi radove na fabrici u Zrenjaninu.

„Nikome od radnika koji su potpisali ugovor, nije naznačen datum započinjanja rada, a na osnovu njihovih izjava saznajemo da im je novac isplaćivan na ruke“, saopštavaju A11 i Astra.

Smeštaj radnika Linglonga
Smeštaj radnika Linglonga; Foto: A11

Radnici su predstavnicima udruženja rekli da rade u smenama od po devet sati i da imaju jednu pauzu za ručak od sat vremena. Poslodavac ne obezbeđuje korišćenje svih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu, a od plate radnicima odbija troškove za deo opreme za rad (čizme, rukavice, radno odelo).

„Radnici su u obavezi da rade 26 dana u mesecu, a ukoliko iz bilo kog razloga ovo ne ispune, te imaju makar i dan manje, neće biti isplaćeni za ceo taj mesec. Takođe, ukoliko na posao ne dođu na vreme, biće novčano kažnjeni, tako što će im biti uskraćena dnevnica“, saznaju A11 i Astra.

Radnici su potvrdili predstavnicima udruženja da su im pasoši bili oduzeti ali su im do trenutka ove poesete, a nakon pisanja medija oni bili vraćeni. Međutim, niko od radnika sa kojim su razgovarali predstavnici udruženja nije dobio štampani primerak boravišne i radne dozvole niti su mogli da potvrde da ih zaista imaju.

smeštaj radnika linglonga
Smeštaj radnika Linglonga; Foto: A11

„Barake nemaju adekvatne uslove za život i boravak“

Predstavnici A11 i Astre su se tokom posete uverili o lošim higijenskim i infrastrukturnim uslovima o kojima su izvestili mediji.

„U pretrpanim sobama nalaze se kreveti na sprat, a u objektu postoje samo dva toaleta na navedeni broj radnika (500). Kreveti nemaju dušeke, već daske prekrivene tanjim jorganom. Nema adekvatne infrastrukture i kanalizacije, pa se fekalije izlivaju na desetak metara od baraka, što je krajnje nebezbedno po zdravlje radnika“, kaže se u saopštenju.

Grejanje nije obezbeđeno, kao ni dovoljno struje i pijaće vode, nema tople vode, radnici odeću peru ručno hladnom vodom a zatim suše na štrikovima gde čuvaju i druge stvari pošto nema ormara.

toaleti u barakama
Toalet u barakama gde su smešteni radnici Linglonga; Foto: A11

Pretrpani smeštaj sa lošim higijenskim uslovima predstavlja i pretnju usled pandemije virusa Kovid-19. Iz udruženja kažu da su radnici hteli da se vakcinišu ali su im nadležni iz kompanije rekli da je to „komplikovano i da neće moći“.

„Nisu obavešteni da mogu bez ikakvih uslovljavanja da prime vakcinu. Kada se neko razboli, izoluje se u improvizovanu bolničku sobu gde ostaje dok ne ozdravi, bez plaćene nadoknade. Nekolicina njih sa simptomima infekcije kovida 19, sami su pokrivali troškove testiranja u privatnoj klinici na koju ih je poslodavac uputio, kao i troškove neophodnih lekova“, kaže se u izveštaju udruženja.

Usled loših uslova života i rada radnici su dva puta štrajkovali, jednom zbog nedostatka hrane, a drugi put neisplaćenih zarada.

M.M.

Prethodni članak

Zbog ispitivanja litijuma zagađeni bunari pitke vode meštana u valjevskom kraju

Nameti frilenserima se neće menjati još bar godinu dana

Sledeći članak