Da li je uopšte trebalo otvarati Beogradsku letnju scenu na Tašmajdanu?


Foto: Mickey Mystique / Wikipedija

Usled novih epidemioloških mera koje stupaju na snagu na teritoriji Beograda od sutra, 30. juna, čelnici Beogradske letnje scene na Tašmajdanu, objavili su da prekidaju sa pozorišnim programom, do daljnjeg. Ova vest dolazi u jeku polemika oko pitanja da li je uopšte trebalo zvanično otvoriti scenu na „Tašu“ proteklog četvrtka, budući da su postojali veliki rizici od novih zaraza.

Kako je u saopštenju Sekretarijata za kulturu objašnjeno, usled novonastale situacije i promene epidemiološke slike koronavirusa, doneta je odluka da se zaustavi pozorišni program Beogradske letnje scene na Tašmajdanu:

Ovaj jedinstveni poduhvat, koji je na jednom mestu okupio sva beogradska, mnoga srpska pozorišta, privatne i nezavisne produkcije, sa idejom da publici i svim gostima Beograda krajem juna i tokom jula omogući gledanje preko 40 pozorišnih predstava, pokazao je da su umetnici i publika sa velikom radošću iščekivali ponovni susret uživo i nove pozorišne doživljaje.

Naime, u toku dana, Krizni štab za suzbijanje bolesti COVID-19 doneo je nove mere kojima se ograničava okupljanje na zatvorenom i otvorenom prostoru do 200 osoba, te se proglašava obaveznim nošenje maski u gradskom prevozu i svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka. Kako je u saopštenju dalje navedeno, svi posetioci i gosti tržnih centara u Beogradu, kafića, restorana, noćnih klubova, salona lepote, teretana i slično, u obavezi su da sve vreme boravka u tim zatvorenim prostorima konstantno nose zaštitne maske.

Napolje s pozorištima

Na konferenciji za štampu održanoj 3. juna u Skupštini grada Beograda, gradski čelnici i direktori pozorišta, najavili su otvaranje Beogradske letnje scene na Tašmajdanu u periodu između 25. juna i 20. jula. Bez date mogućnosti postavljanja novinarskih pitanja, javnosti je predstavljen kompletan program u kojem je trebalo da učestvuju beogradska ali i mnoga pozorišta iz drugih gradova Srbije, kao i nezavisni teatri.

Ovo će biti jedina pozorišna scena u Srbiji, izjavio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, objasnio je ideju koja stoji iza projekta Beogradske letnje scene:

Grad je obezbedio objekat, binu, ozvučenje, tehniku, a na pozorištima je samo da dođu da igraju. Sav prihod ide pozorištima.

Vesić, koji istom prilikom, kako izveštava Seecult, nije mogao da odgovori na pitanje koliko je koštalo postavljanje bine i pripremanje Taša za tu pozorišnu manifestaciju, već je najavio da će to saopštiti gradski Sekretarijat za kulturu po okončanju Beogradske letnje scene, objasnio je da je stadion Tašmajdan izabran jer je dovoljno veliki da ljudi mogu da sede uz poštovanje socijalne distance na otvorenom.

U međuvremenu, par dana pred svečano otvaranje Beogradske letnje scene na Tašmajdanu, povodom porasta broja zaraženih koronavirusom, gradonačelnik Beograda, Zoran Radojčić, uputio je apel građanima da se pridržavaju preporuka epidemiologa.

Foto: Marko Rupena / Kamerades

Ko još sluša glumce?

Istovremeno, jedna od glavnih glumica u mjuziklu „Mama Mia“, Jelena Jovičić, kojim se letnja scena na Tašmajdanu i otvorila 26. juna, uoči samog nastupa dala je izjavu za portal Nova.rs u kojoj je navela da je ansambl Pozorišta na Terazijama uputio prethodno dopis direktoru Aleksandu Đaji sa molbom da se odloži igranje zbog postojećeg rizika, budući da su članice baleta te kuće pre toga bile u kontaktu sa zaraženim teniserima, učesnicima „Adria tura“ kojima je potvrđen Covid-19:

Kao odgovorni građani i savesna bića, svesni situacije, morali smo da istaknemo da nas kao topovsko meso guraju da po svaku cenu odigramo pa šta bude. To je rizik, isto kao i na utakmici. Ne postoji kolektivna odgovornost, svako sebe gleda, a zaključak celog našeg ansambla, uključujući i upravu, jeste da smo sami. Niko nam se nije obratio. Da nam je bar Krizni štab rekao da smemo da igramo. Oni ili ne znaju za predstave pa će kasnije reagovati ili znaju i ćute.

Smatrajući da još ne treba da se organizuju javna okupljanja, te da u predstavi glumci ne mogu da drže distancu jer treba da se poljube, zagrle, pozdrave, Jelena Jovičić je upozorila javnost da su „gurnuti u vatru“, ali da niko ne reaguje.

Ono što je u ovom celom slučaju nejasno jeste sama odluka gradskih vlasti da obavežu čitave pozorišne ansamble – uprkos javnim apelima samih glumaca da se odloži igranje, budući da oko sebe imaju „stare roditelje i hronične bolesnike“ – da se predstave ipak održe, što se i desilo tokom proteklog vikenda. Tek nakon nekoliko dana izvođenja, sa više od hiljadu gledalaca po danu, doneta je odluka o otkazivanju Beogradske letnje scene na Tašmajdanu.

Dok su u Ministarstvu kulture, pred zvanično otvaranje „Tašmajdan“ scene, na pitanje novinara odgovorili da su organizatori programa Beogradske letnje scene na Tašmajdanu, kao i svi ostali učesnici različitih kulturnih manifestacija, obavezni da postupaju u skladu s donetim merama Kriznog štaba, te da je „svaka institucija kulture dužna da reaguje i postupa u skladu sa propisanim merama“, od gradskog sekretara Ivana Karla, nije dobijen nikakav odgovor.

V.K.

Prethodni članak

Susreti sa levicom: Luka Mesec

Bicikl kao održiva alternativa

Sledeći članak