Dodeljena priznanja Bring The Noize! – BeFem za feministički rad u 2019. godini

Foto: Nataša Ilić / Befem

U okviru osmomartovskih podsećanja na žensku borbu, otpor i solidarnost, sinoć su, u prostorijama KC Grada, dodeljena priznanja Bring The Noize – BeFem za feminističke inicijative tokom 2019. godine.

Osmi mart, međunarodni dan žena, je dan kada su feministkinje i saborci na ulici i glasno govore, slaveći žensku borbu i otpor, kada promišljaju i pokazuju solidarnost sa različitim ženama jer ovaj datum predstavlja simbol političke borbe koja preispituje i dekonstruiše marginalizaciju žena, seksizam i homofobiju u izmjenjenom kontekstu neoliberalnog kapitalizma. To je dan kada žene organizuju i vode proteste širom sveta, koji u fokusu imaju ženska i radnička prava, organizatorke su navele u najavi programa.

Bring The Noize – BeFem priznanja za 2019. godinu odabranim feminističkim akcijama, kolektivima i pojedinkama koje pokazuju kako zajedno i solidarno „možemo započeti promenu i biti deo pravednijeg i boljeg sveta“, sinoć su dodeljena nizu organizacija i pojedinki.

Jedne od dobitnica Befem priznanja, Združena akcija Krov nad glavom, u svom obraćanju prilikom dodele priznanja, istakle su da među njima ima mnogo žena, iako ih u medijima često nazivaju „momcima iz Krova“. Kako ističu, dok žene organizuju, pišu, govore, snimaju, i kako navode, odlučno stoje pred izvršiteljima i policijom i ne posustaju „pred njihovim metodama zastrašivanja, pretnjama zatvorom pa čak ni pred seksističkim fizičkim napadima“ koje su neke od njih doživele od strane policije na iseljenju:

Neka se čuje odjek naših glasova na lajvstrimovima, u komentarima, na ulicama. Mi glasno kažemo: jake smo, besne smo i nećemo otići. Ne trebaju nam stolice u hodnicima zgrada, nije nam hladno i smelo stojimo u prvim redovima. Mi nismo pomoć. Mi smo pobuna. Mi smo unuke partizanskih heroina u mirnodopskim svakodnevnim ratovima sa kapitalizmom. Mi smo „bravo, žene“ i mi smo „bravo, ljudi“.

One su solidarne sa samohranim majkama, koje su često mete javnih-privatnih izvršitelja, sa Brankom Havatmi samohranoj majci sina sa cerebralnom paralizom zbog duga od 6.000 evra, Snežanom Petrović, kojoj su socijalni radnici pretili da će joj oduzeti decu ukoliko se dobrovoljno ne iseli iz svog jedinog doma, Kristinu Ćirić, koja odgaja dve bebe i kojoj su zazidali ulaz u dom iz koga pokušavaju da je isele, i mnogim drugima ženama, majkama koje brane svoj jedini krov nad glavom.

Foto: Nataša Ilić / Befem

Marija Lukić, koja je pokrenula sudski proces u „srpskom me too slučaju“ protiv Milutina Jeličića Jutke, optuženog za seksualno uznemiravanje, povodom dodeljenog priznanja zahvalila se Befemu i pozvala na dalju borbu:

Hvala Befemu na nagradi, hvala što vam ste svi tu i što zajedno pravimo buku.

Organizaciji Astra je dodeljeno priznanje „Za rasvetljavanje radne eksploatacije“, dok je inicijativa Krov nad glavom dobila priznanje „Jedan svet, jedna borba: Za borbu za pravo na dom“. Naselju Stepa Stepanović i Sofiji Todorović su uručena priznanja za „Za slobodan i solidarni komšiluk“, Vesni Ćerimović za „Slobodarske politike u malim zajednicama“, Tei Nikolić i Šuma peva „Za šumsku feminističku vilu“.

„Feminizam na seoski način“ je priznanje koje je dobila Malina Stanojević, dok su Milica Gudović, Ana Imširović, Tanja Kalinić i Nina Đurđević Filipović nagrađene za „Prevođenje kao aktivizam – (Un)lost in translation“. Feminističkoj inicijativi aktivistkinja i aktivista „Say yes to the dress: Za feminističku intervenciju u javnom prostoru“, Brussy Riot: Mariji Lukić, Danieli Vukajlović i Snežani Bojić, „Za hrabre otpore seksualnom uznemiravanju“, Centru za primenjenu istoriju „Priznanje za zagovaracku akciju“, Snežani Čongradin „Za medijski doprinos suočavanja sa prošlošću i ratovima devedesetih“.

„Priznanje za medijsko savezništvo i razbijanje medijskog mraka na lokalu“ je dodeljeno TV Forumu Prijepolje, „Za hrabru borbu za žensko reproduktivno zdravlje“ Mariji Ratković za podizanje svesti o HPV-u, Vesni Bondžić za pružanje psihološke i iskustvene podrške obolelima od karcinoma i njihovim porodicama i Idi Prester za video snimak „Nisi sama – pregledaj se sa nama“.

Lani Bastašić je dodeljeno priznanje „Za feministički obračun i genijalnu prijateljicu domaće književnosti“, Minji Bogavac „Za borbu na daskama koje feminizam znače“, Centru živeti uspravno „Priznanje za zagovaracku akciju ide Centru živeti uspravno“ i Olgi Dimitrijević „Za bezrezervnu podršku i feminističko prijateljstvo“.

Na sinoćnoj dodeli priznanja publika je imala priliku da odgleda i predstavu „Sine“ u produkciji Mesto Žensk iz Slovenije, kao „pokušaj antropološkog istraživanja specifičnog fenomena u performativnim oblicima“ nastup Dodole kao muzički intermeco, kao i dj nastup Časne sestre.

V.K.

Prethodni članak

Protest protiv migranata i izbeglica održan je u nedelju u Beogradu

Druga pogibija radnika za godinu dana na gradilištima bivšeg fudbalera Mihajla Pjanovića

Sledeći članak