Nemački sindikat se izborio za kraću radnu nedelju i povišicu od 4.3%

Protest radnika BMW-a; Foto: IG Metall Regensburg / Flickr

Protest radnika BMW-a; Foto: IG Metall Regensburg / Flickr

Nakon dugotrajnih i teških pregovora s poslodavcima, najveći nemački sindikat IG Metal se izborio za povišicu plate od 4.3% i mogućnost privremenog smanjenja radne nedelje.

U pregovorima sa savezom poslodavaca Südwestmetall koji su danas završeni ovaj sindikat se izborio za povišicu od 4.3% i privremeno smanjenje radne nedelje sa 35 na 28 radnih sati za oko 900.000 radnika i radnica u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg.

Dogovoru, koji je završen trinaestočasovnim pregovorima, je prethodio niz kraćih štrajkova upozorenja u kojima je učestvovalo oko milion radnika u 4500 firmi, jednodnevnih štrajkova u kojima je učestvovalo oko pola miliona zaposlenih u 250 kompanija, te pet neuspešnih tura pregovora i finalno upozorenje o objavi dugotrajnog štrajka.

IG Metal, okuplja čak 3.900.000 zaposlenih u metaloprerađivačkom i sektoru elektroindustrije, delatnostima od izuzetne važnosti za najveću evropsku ekonomiju.

Sindikat je izneo svoje zahteve u momentu kada je nezaposlenost u Nemačkoj pala na samo 5.4%, a nemačka privreda pokazala najveći rast u poslednjih 6 godina.

S druge strane, poslodavcima, u koje spadaju Daimler, Bosch, Porsche, BMW, Airbus, Volkswagen, Siemens, je bilo najteže da prihvate zahtev za smanjenje radne nedelje. Kako navode, oni se suočavaju s nedostatkom stručnjaka i smatraju da bi dodatno skraćivanje radnih sati ugrozilo mogućnosti proizvodnje i planiranja.

Predstavnici IG Metal-a, međutim, nisu odustali od zahteva da se radnicima omogući da u periodu od dve godine rade 28 umesto dosadašnjih 35 časova nedeljno radi brige o deci, starima ili bolesnima, uz garancije povratka na staro radno mesto po isteku dvogodišnjeg perioda – što je i postignuto, uz ustupak privremenog proporcionalnog smanjenja plate. Predstavnici sindikata su u više prilika izjavili da fleksibilnost zaposlenja mora za promenu početi da funkcioniše i u korist zaposlenih, te da poslodavci pretežno „muške“ industrije moraju da uvaže i nastale promene u rodnim ulogama.

Pored toga što su se obe strane u pregovorima složile da bi odredbe dogovora trebalo da se prošire na čitavu teritoriju Nemačke, on je motivisao i druge sindikate na pooštravanje zahteva. Najveći nemački sindikat zaposlenih u uslugama, Verdi, traži povećanje plate od 6% za 130.000 zaposlenih u nemačkoj Pošti, a sindikat javnih radnika DBB će svoje najnovije zahteve ispostaviti sutra.

 

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE