Male hidroelektrane, velika eksploatacija

Foto: Marko Miletić / Mašina

Foto: Marko Miletić / Mašina

U petak od 18h, u prostorijama Regionalnog centra za obrazovanje u Nišu, portal Mašina u saradnji sa Udruženim pokretom slobodnih stanara Niš organizuje javni razgovor o problematičnoj izgradnji derivacionih mini-hidroelektrana u Srbiji kao i otporu koji pružaju lokalne zajednice.

U proteklom periodu borbe aktivista i lokalnog stanovništva protiv izgradnji mini-hidroelektrana na reci Visočici, u Rakiti, Rudinjskoj reci – lokacijama na Staroj planini, zatim u Raškoj, Babušnici, Kraljevu, Crnoj Travi i mnogim drugim mestima u Srbiji ali i regionu se sve više rasplamsavaju. Naime, zakonskim regulativama, država je privatnim investitorima omogućila izgradnju oko 800 mini-hidroelektrana samo na teritoriji Srbije:

Ovo haotično i iracionalno postupanje vlasti izazvalo je reakciju lokalnog stanovništa i njihove inicijative za odbranu reka dovele su do nastanka više pokreta u Srbiji koji stiču sve širu podršku javnosti. Tako je i Stara planina dospela u fokus interesovanja javnosti nakon što su privatni investiori počeli sa izgradnjom derivacionih MHE, dovodivši pritom prirodne ekosisteme do kolapsa a lokalno stanovništvo ostavljajući bez vode. Nakon reakcija lokalnog stanovištva koje se protestima i drugim akcijama usprotivilo ovakvom otimanju reka, usledio je represivni odgovor obezbeđenja plaćenog od strane investitora i policije.

Kako i zašto je država omogućila izgradnju MHE, bez jasne strategije i analize o obnovljivim izvorima energije i njihovom realnom energetskom potencijalu? Zašto se MHE grade u zaštićenim prirodnim područjima i kakve su posledice po lokalnu zajednicu i prirodu? Kako postići udruživanje i povezivanje borbi koje su lokalnog karaktera ali sa zajedničkim ciljem? Ovo su sve pitanja na koja će učesnici razgovora pokušati da odgovore.

U razgovoru učestvuju: Nensila Radojković predstavnica inicijative Odbranimo reke Stare planine, Ljubomir Filipov novinar Južnih vesti koji je pratio borbu protiv MHE na Staroj planini i Robert Kasumović član naše redakcije. Razgovor će moderirati Predrag Momčilović član redakcije Mašine i aktivista inicijative Pravo na vodu.

Program je organizovan uz podršku fondacije Roza Luksemburg.

 

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE