Diskusija o protestima i mogućnosti nove politike u Domu omladine Beograda

Foto: Ana Vuković / Mašina

Foto: Ana Vuković / Mašina

Diskusija pod nazivom Protesti i mogućnosti nove politike održaće se u četvrtaka, 14.2. u 19 časova u beogradskom Domu omladine u organizaciji Centra za politike emancipacije (CPE).

Dvadeset treći po redu Radni sto u organizaciji CPE, pod naslovom Protesti i mogućnost nove politike, biće održan u četvrtak u Domu omladine Beograda u okviru programa Participativna demokratija.

Povod za diskusiju su kako aktuelni tako i talasi građanskih protesta koji se javljaju nekoliko godina unazad.

Poslednji takav talas počeo je u decembru 2018. godine, a neposredan povod za njih je napad na Borka Stefanovića, predsednika Levice Srbije koji se odigrao krajem novembra u Kruševcu. Prvi u nizu protesta odvijao se pod parolom Stop krvavim košuljama da bi kasnije bio preimenovan u 1 od 5 miliona. Zahtevi protesta, u kojima aktivno deluju opozicione partije, se iz subote u subotu dopunju, ali osnovni zahtevi se tiču političkog nasilja – pišu organizatori u najavi ovog događaja.

Oni dodaju i da pored opozicije i njihovih simpatizera, u protestima sve više učestvuju i ljudi koji se protive i trenutnoj vlasti i trenutnoj opoziciji.  Zbog toga se postavlja pitanje mogu li ovakvi protesti iznedriti politiku koja bi bila alternativa i vlsti i opoziciji.

Među najavljenim učesnicima su Biljana Đorđević (Fakultet političkih nauka), Dejan Ilić (urednik izdavačke kuće Fabrika knjiga i kolumnista Peščanika) i Marko Đorđević (doktorand teorije umetnosti i humanistike). Razgovor će voditi Bojana Tamindžija (Centar za politike emancipacije).

M.J.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE