Erdogan izgubio vlast u gotovo svim velikim gradovima Turske

Tokom Erdoganove posete Novom Pazaru, oktobar 2017; Foto: Nemanja Pančić / Kamerades

Na jučerašnjim lokalnim izborima u Turskoj vladajuća koalicija Partije pravde i razvoja (AKP) i Partija nacionalističkog pokreta (MHP) nisu uspele da osvoje vlast u Ankari, Adani, Izmiru a najverovatnije ni u Istanbulu.

U Istanbulu je Ekrem Imamoglu iz najveće opozicione partije Republikanske narodne stranke (CHP) proglašen novim gradonačelnikom, međutim iz AKP-a su najavili da će u tom gradu i na drugim mestima tražiti novo brojanje glasova.

Gubitak vlasti u velikim gradovima svakako predstavlja ozbiljan udarac Erdoganovoj vlasti, međutim njegova vladajuća koalicija i dalje uživa podršku većine glasača na nivou cele države.

CHP je preuzeo vlast u većini gradova u kojima je pobedila opozicija. Kao značajna podrška CHP-u se pokazala levičarska Narodna demokratska partija (HDP), koja je uspela da povrati vlast u kurdskim krajevima zemlje.

HDP je inače na udaru vlasti, mnogi njeni čelnici su uhapšeni nakon što je 2016. u Turskoj proglašeno vanredno stanje kao odgovor na pokušaj puča tog leta, o čemu smo pisali ranije.

Na aktuelnim lokalnim izborima prvi put je u jednom turskom gradu vlast osvojila Komunistička partija Turske (TKP). Fatih Mehmet Macoglu je osvojio većinu glasova u Dersimu.

Lokalni izbori su održani nepunih godinu dana nakon vanrednih predsedničkih i parlamentarnih izbora. U junu prošle godine, vlast se, suočena s pretećom ekonomskom krizom, odlučila za vanredne izbore i uspela u tom riskantnom potezu, osvojivši malo više od polovine ukupnih glasova.

A.J.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE