Alternativni kulturni centar „Gnezdo“ iz Kruševca: Za sigurni prostor bez mržnje i nasilja

Protiv lica koja su širenjem dezinformacija, govorom mržnje i pozivanjem na linč ugrozila bezbednost svih posetilaca AKC Gnezdo, biće preduzeti odgovarajući pravni koraci, navodi se u saopštenju kolektiva organizacija, korisnica AKC „Gnezdo“ iz Kruševca.

U nedelju 16. jula, grupa od pedesetak muškaraca okupila se ispred Alternativnog kulturnog centra „Gnezdo“ u Kruševcu skandirajući različite uvrede i agresivno se ponašajući, a jedan od njih je staklenom flašom gađao i sam prostor u kojem se odvijao program.  

Naime, toga dana je u AKC „Gnezdo“ organizovana izložba „Zajedničkim snagama“ kao i panel diskusija pod nazivom „Govor mržnje i LGBTIQ+ aktivizam u Srbiji“, programi koji su organizovani povodom nedavnog ispisivanja grafita na fasadama oko „Gnezda“ i samom objektu koji su sadržali diskriminatorne poruke prema LGBTIQ+ zajednici, kao i propratne akcije samog kulturnog centra da se grafiti uklone. Kako su i sami kustosi programa objasnili, „stvorila se potreba za podsticajem aktivnog učestvovanja zajednice u javnom dijalogu i podizanjem svesti o uslovima života i rada naših sugrađanki i sugrađana koji pripadaju ovoj zajednici“, naglasivši da govor mržnje ne utiče samo na pripadnike LGBTIQ+ zajednice ili bilo koje druge zajednice, već i na društvo u celini.

„Opšte je poznato da AKC Gnezdo ulaže ogromne napore i kapacitete da sa svojim korisnicima zajednički otvori prostor za sve građanke i građane da imaju slobodu da se izražavaju i žive onako kako žele i kao ono što jesu, u sigurnom prostoru bez mržnje i nasilja“, izjavili su.

Da postavljanje pitanja kakva nam to zajednica treba, kako je zamišljamo, i na koji način je gradimo, ima i svoje materijalne učinke u društvenoj realnosti, upravo onoj lokalnoj u kojoj se ovaj događaj i odigravao, govori i sam incident, to jest, nasilje koje se desilo ispred ovog jedinstvenog kulturnog centra u Srbiji.

Društveni antagonizmi koji se godinama i decenijama odigravaju pred našim očima, sada su se manifestovali i u lokalnoj zajednici u Bivolju, delu grada Kruševca u kojem se nalazi ovaj alternativni kulturni centar koji pokušava da se bavi mnogim društveno važnim pitanjima, o kojima se sve češće ćuti, poput onoga iz saopštenja kolektiva organizacija koje rade u „Gnezdu“: zašto jednostavno ne dopustimo da svako živi životom koji sam ili sama odabere, poput pripadnica i pripadnika LGBTIQ+ zajednice iz Kruševca, okoline i šire, u celoj zemlji?

Foto: AKC Gnezdo

Kome smeta „Gnezdo“?

Poziv na linč koji se širio društvenim mrežama u kojem je ovaj kulturni centar označen kao „gej satanistički klub“, sadržao je mnoge diskriminatorske, naročito homofobne poruke. Dodatno, u pozivu su u vezu dovedena ekonomska kriza i inflacija sa ugroženošću tradicionalnih bračnih i porodičnih odnosa, pomešana sa izjavama protiv abortusa, što sve vrlo podseća na narative kojima su puna usta predstavnika i predstavnica desnih organizacija i partija.

U svom saopštenju povodom navedenih dešavanja, zajednica korisnika i korisnica pomenutog kulturnog centra obavestila je javnost da su sva dešavanja shvatili ozbiljno i da će preduzeti odgovarajuće pravne korake protiv svih onih koji su odgovorni za plasiranje u javnosti „neistinite, zlonamerne i opasne tvrdnje“ o samom prostoru kao i aktivnostima koje se u njemu odvijaju.

Pozivajući se na Ustav Republike Srbije, naglasili su da se „neposredna ili posredna lična diskriminacija, koja se temelji na rasi, polu, religiji, etničkoj ili nacionalnoj osnovi, seksualnoj orijentaciji, imovinskom stanju, životnom stilu, godinama, invalidnosti, političkom opredeljenju ili zdravstvenom stanju, u AKC Gnezdo smatra nedozvoljenim ponašanjem“ i istakli da neće odustati od promocije tolerancije i nenasilja.

„Smatramo da je naše društvo malo a svaka linija podela je štetna i nepotrebna dok se govor mržnje kao bumerang vraća i može načiniti samo trajnu štetu“, saopštili su. 

Iz organizacije Talas TIRV, čiji predstavnici su učestvovali u samom programu i koji su bili svedoci dešavanja, objavili su saopštenje u kojem su objasnili značaj decentralizacije aktivizma i mogućnosti koju im je „Gnezdo“ pružilo da porazgovaraju sa ljudima iz Kruševca. Kako su naveli, iako je održavanje ovakvog jednog događaja bilo visoko rizično, „drago nam je da smo zajedničkim snagama i hrabrošću pomogli da Kruševac napravi ovako veliki korak“:

„Zahvaljujemo se AKC Gnezdu na pruženoj prilici za razgovor i njihovom sveukupnom zalaganju da grad Kruševac jednog dana bude grad ljubavi, mira i tolerancije“, istakli su.

Foto: AKC Gnezdo

Važnost „Gnezda“ za lokalnu zajednicu

Alternativni kulturni centar „Gnezdo“, pokrenut 2017. godine, jedini je prostor takve namene u Kruševcu koji je prenamenom i oživljavanjem ruiniranog objekta otvorio svoja vrata za potrebe sugrađana i sugrađanki u oblasti kulturno-umetničkih, društvenih i omladinskih programa. Važno je istaći da je korišćenje prostora besplatno i dostupno za programe koji su javni, otvoreni, i, kako i sami kažu „promovišu pluralizam, dijalog, uzajamnost i sve oblike društvenog, kulturnog i umetničkog delovanja“.

U gradovima u Srbiji u kojima je većina javnih institucija uzurpirana od vladajuće partije, što za posledicu ima njihovo otuđenje od svojih primarnih zadataka, a to je da budu prostori za socijalizaciju u oblasti kulture i umetnosti lokalnih zajednica u kojima je sve manje mogućnosti za razvijanje vaninstitucionalne infrastrukture, „Gnezdo“ je prava oaza alternativne i kritički orijentisane kulturno-umetničke proizvodnje. Ovaj prostor uspeva da spoji različite programske formate, od izložbi, međunarodnih volonterskih kampova, muzičkih događaja, predstava, inkluzivnih programa, umetničkih radionica, projekcije filmova, večeri društvenih igara, anime festivala i bazara, pa sve do likovnih kolonija, promocija knjiga i mnogih drugih.

Kako i sami ponosno naglašavaju, delovanje AKC „Gnezdo“ temelji se na vrednostima solidarnosti, zajedništva, jednakosti, odgovornosti, transparentnosti, inovativnosti, kreativnosti i partnerstvu.

Foto: AKC Gnezdo

Ulaskom jedne od organizacija korisnica ovog kulturnog centra, Fakiri sa juga, u Asocijaciju Nezavisna kulturna scena Srbije, „Gnezdo“ postaje jedno od saradničkih prostora ove Asocijacije koja broji preko sto organizacija iz Srbije i koja sama zastupa iste društvene vrednosti poput decentralizacije kulturno-umetničke proizvodnje „odozdo“ i u interesu lokalnih zajednica, a koje su trenutno najvidljivije kroz festival „Na sopstveni pogon“, kao i aktuelnu kampanju „Za dostojanstven rad u kulturi“. Ove godine je održana i 13. redovna Skupština Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije u ovom kulturnom centru.

U objavljenom saopštenju podrške kulturnom centru „Gnezdo“ iz Asocijacije ističu da su spremni da, u skladu sa svojim vrednostima, angažuju „sve svoje kapacitete kako bi svi činioci angažovane kulturne i društvene proizvodnje osećali bezbedno i sigurno, i kako im ne bi bio opstruiran rad, istovremeno kao što Alternativni kulturni centar Gnezdo i udruženje građana Fakiri sa juga, kao jedna od naših članica, jesu siguran prostor za slobodno izražavanje i produkciju važnih programa za lokalnu zajednicu“.

„Zahtevamo od nadležnih institucija da hitnim merama, sankcionišu pomenute desne grupe i pojedince zbog protivzakonitih delatnosti, kojima je ugrožena lična bezbednost i prava kulturnih akterki i aktera, aktivistkinja i aktivista za ljudska prava“, naglasili su.

V.K.

Prethodni članak

Same svoj sistem: negovateljice i njihova i naša budućnost

Solidarnost i Zajedno: Omogućiti obustavu rada tokom toplotnih talasa

Sledeći članak