Borba meštana sela Rakita i dalje traje

Radovi u Rakiti; Foto: Robert Kasumović / Mašina

Zbog nastavka radova na cevovodu male hidroelektrane „Zvonce”, uprkos izdatoj zabrani od strane Zavoda za zaštitu prirode, organizacija RERI (Renewables and Environmental Regulatory Institute) podnela je krivičnu prijavu protiv investitora „Mala hidroelektrana Zvonce d.o.o.”.

Rešenje o zabrani radova od strane Zavoda za zaštitu prirode izdato je još 4. januara. Ovom zabranom naloženo je investitoru i da teren obuhvaćen radovima prilikom postavljanja cevovoda u dužini od oko 350 metara, sanira i vrati u prethodno stanje, jer je cevovod postavljen u koritu velikih voda, čime su prekršeni uslovi Zavoda za zaštitu prirode.

Ne samo da navedena dužina cevovoda nije izvađena a teren saniran kako je naloženo, već su radovi na izgradnji ostatka cevovoda nastavljeni.

Uz jako privatno obezbeđenje, nastavljeno je iskopavanje terena oko Rakitske reke, čemu se lokalno stanovništvo oštro protivi.

Kako bi se pružila podrška lokalnom stanovništvu, pedesetak aktivista je u okviru akcije „Nedelja za reke – Our rivers: No DAMage”, proteklog vikenda posetilo Rakitu.

Svi rokovi su probijeni, a žalbe nisu nikada ni odlagale izvršenje. Ako se uskoro ne sanira šteta, posledice poput korozije nelegalnih cevi u koritu Rakitske reke postaće trajan problem, a stanovnišvo će izgubiti ono malo strpjenja što im je preostalo. Kada uzmemo u obzir da izvršitelji na odluke suda reaguju u rekordnom roku kako bi npr. u centru Beograda iz domova izbacili nemoćne ljude, nema opravdanja zašto je toliko potrebno da se ovaj nalog sprovede, navodi Iva Marković, koordinatorka regionalne kampanje Spasimo plavo srce Evrope za Srbiju.

Stanovnici sela Rakita već skoro dve godine žive u gotovo vanrednom stanju zbog izgradnje vodozahvata i cevovoda male hidroelektrane. I dalje ne odustaju od borbe za Rakitsku reku i kako navode, čekaju da država sprovede sopstvene zakone.

R.K.

Prethodni članak

Jadi mladog Vučića, najboljeg studenta u istoriji

Neuspeh makronizma u Francuskoj

Sledeći članak