Borba za čist vazduh: najavljeni protesti i skupovi u preko dvadeset gradova

Foto: Ne davimo Beograd

U sredu 5. februara u više od dvadeset gradova širom Srbije biće održani različiti protesti i skupovi na kojima će građani zahtevati čist vazduh, zdravo i bezbedno okruženje, kao i konkretne mere koje će obezbediti zdravu životnu sredinu i sprečiti posledice dugotrajnog zagađenja.

Vladimir Radojičić, iz Inicijative Ne davimo Beograd, je na konferenciji za medije najavio akciju za čist vazduh i napomenuo da građani ne žele da slušaju o radnoj grupi već da žele konkretne mere kako bi se popravio kvalitet vazduha.

On je ponovio da je tokom 2018. godine u Valjevu dozvoljenji dnevni nivo suspendovanih čestica PM10 prekoračen čak 170 dana, u Užicu 154, dok je u Beogradu bilo 132 dana sa prekoračenjem dnevnih vrednosti.

Protestni skup u Beogradu biće održan 5. februara od 18h ispred Skupštine grada Beograda. Osim u glavnom gradu za sada je potvrđeno da će protesti i skupovi biti organizovani i u Valjevu, Požegi, Novom Sadu, Smederevu, Kuli, Pančevu, Vlasotincu, Kraljevu, Nišu, Užicu, Inđiji, Raškoj, Apatinu, Subotici, Kosjeriću, Bačkoj Topoli, Gornjem Milanovcu, Požarevcu, Kragujevcu i Zrenjaninu.

Spisak gradova i organizacija koje su se priključile možete pronaći na ovom linku.

Foto: Igor Pavićević / Kamerades

Na konferenciji za medije govorili su i Vera Marković iz Lokalnog fronta, Valjevo, Dragan Nedeljković iz Crvenih bedževa, Smederevo, Nikola Adžić iz Lokalnog fronta, Kraljevo, kao i profesor Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Vera Marković je podsetila da je prema zvaničnim podacima Valjevo najzagađeniji grad u Srbiji a da je u tom gradu najveći pojedinačni zagađivač fabrika oružija Krušik koja još uvek koristi lignit. Ona je navela da su veliki izvor zagađenja i individualna ložišta, jer širenje toplovoda ide sporo dok gasifikacija nije sprovedena pa građanima ne ostaje skoro nikakva alternativa.

Da je u Smederevu moguće golim okom videti zagađenje potvrdio je Dragan Nedeljković iz inicijative Crveni bedževi. On je skrenuo pažnju na zagađenje iz železare koja prouzrokuje pojavu štetne crvene prašine. U Smederevu postoji problem pouzdanosti podataka a postoji samo jedna automatska merna stanica, čak i Svetska zdravstvena organizacija navodi da je Smederevo grad sa ekstremno nepouzdanim podacima obzirom da su merači kontinuirano van funkcije, a sumnja se da se i isključuju kad je zagađenje visoko.

Prema rečima Nikole Adžića člana Lokalnog fronta iz Kraljeva, u januaru je bilo samo dva dana kada zagađenje nije bilo preko dozvoljenih dnevnih vrednosti. Građani Kraljeva dobijaju podatke sa 72 sata zakašnjenja, što sprečava pravovremenu reakciju. Prelazak na manje štetne izvore energije ide relativno sporo usled visoke cene gasa i priključka na toplovod.

Profesor Đurđević je naveo da treba da se prestane sa svaljivanjem odgovornosti za zagađenje na građane i da se preduzmu mere kako bi se ublažilo zagađenje iz velikih postojenja. Prema rečima profesora dobro je što je Vlada Republike Srbije pre neki dan usvojila Nacionalni plan za smanjenje emisija sa periodom implementacije do 2027., ali i da je to predugi period da bi se sačekalo poboljšanje kvaliteta vazduha.

Sa konferencije za medije; Foto: Ne davimo Beograd

Protest “Borba za čist vazduh” biće već treći potestni skup koji se održava u Beogradu na ovu temu u svega par meseci. Različiti protesti, skupovi, performansi, održavani su i u drugim gradovima više puta ali u većini mesta ovo će biti prva akcija ovakvog tipa.

Inicijativa Ne davimo Beograd uputila je poziv i svim gradovima Balkana na zajedničku borbu za čist vazduh pošto je problem zagađenja vazduha karakterističan za čitav Blakan bez obzira na državu.

P.M.

Prethodni članak

Nedelja i dalje ostaje radni dan za većinu radnica i radnika u trgovinama

Oglasio se stručni tim MSUB-a: narušavanje integriteta i ugrožavanje osnovne funkcije institucije muzeja u društvu

Sledeći članak