Budimpešta: novi gradonačelnik stavlja moratorijum na deložacije

Foto: Bela Toth / Facebook

Novi gradonačelnik Budimpešte, Gergelj Karačonj, stavio je moratorijum na odluke o deložacijama u ingerenciji gradskih vlasti prestonice Mađarske. Grupa „Grad za sve“ skreće pažnju da ta odluka ne štiti svakog ko je u opasnosti od deložacija.

Predstavnik široke koalicije koja je na lokalnim izborima u Budimpešti nedavno potukla Orbanovu partiju – Fides – time se nadovezao na predizborna obećanja, i izjavio: „Stanovanje smatramo osnovnim ljudskim pravom, te treba delovati u interesu toga da u gradu stanovanje bude svima dostupno“.

Gradska vlast Budimpešte će, po rečima gradonačelnika, u narednim godinama sa samoupravama opština raditi na izgradnji zaštitne mreže koja će omogućiti ostvarenje „naše moralne obaveze, a to je pošten grad u kome jedni druge ne činimo beskućnicima“.

Vrtoglavi rast troškova stanovanja i nemogućnost otplate kredita osnovni su uzroci stambene krize u Budimpešti. Najsiromašniji su se odavno odselili u okolna naselja, stanovi u delovima grada atraktivnim za turiste se prazne od stalnih stanara i pretvaraju u apartmane za izdavanje, sve je više luksuznih kvartova, dok su ulaganja u javno i socijalno stanovanje zanemarljiva.

Protest za pravo na stanovanje u Budimpešti, 2017; Foto: A Város Mindenkié / Facebook

U najtežem položaju su upravo beskućnici, kojih je u Budimpešti oko 10 000, a čiji je i sam boravak u javnom prostoru u centru grada prethodna administracija kriminalizovala.

Karačonjeva odluka je zato dočekana sa optimizmom, ali i dozom opreza. Sa jedne strane, nije u pitanju presedan: različite vrste moratorijuma na prisilna iseljenja su u Mađarskoj i njenom glavnom gradu bivale privremeno na snazi još od 2003. godine.

Sa druge strane, kako tumači grupa Grad za sve (A Város Mindenkié), donesena mera se odnosi samo na stanove čije iseljavanje je propisala gradska uprava, ali ne i one opterećene bankarskim kreditima i hipotekama.

I.K.

Prethodni članak

Na današnji dan proizveden je prvi Fića

Potrebna je bolja saradnja sindikata i medija

Sledeći članak