Čemu još istorija? Festivali javne istorije u Beogradu, Kruševcu, Zaječaru i Zrenjaninu

Prvi festival javne istorije u Srbiji u organizaciji Centra za primenjenu istoriju promoviše novi pristup istoriji temeljen na kulturi mira, ravnopravnosti, demokratiji i solidarnosti.

Manifestacija koja se tradiocionalno organizuje u mnogim zemljama, u Srbiji je svoj život već započela u Kruševcu i Zrenjaninu krajem maja, dok će se u Beogradu festival održati u narednim danima, od 10. do 13. juna na mnogim lokacijama. U Zaječaru će se festival nastaviti tokom 17. i 18. juna.

Kroz različite debate, izložbe, javna vođenja biće govora o pokretu otpora, istoriji feminističkog organizovanja, pokretima za mir, protestima devedesetih, zaječarskoj Gitarijadi, stripovima, o načinu pisanja istorije i njenoj zloupotrebi, kao i o mnogim drugim temama.

U okviru beogradskog izdanja festivala u narednim danima posetioci će moći da čuju o istoriji logora Slana, Jasenovcu, Sajmištu, o antifašističkom otporu u Drugom svetskom ratu, kao i o zaboravljenom Beogradu i njenim žiteljima, Romima i Romkinjama u periodu pre i tokom Drugog svetskog rata, feminističkoj istoriji i njenoj značajnoj figuri, Nedi Božinović, kroz predstavljanje grafičke novele o njoj, kao i o mnogim drugim pitanjima, poput onog: čega su spomen spomenici?

Tom prilikom brojni učesnici i učesnice programa, odgovaraće na pitanja o tome šta (ne)učimo iz istorije, kome ona pripada, o povezanosti prošlosti, sadašnjosti i mogućih budućnosti, kao i koga u istoriji nema i čemu istorija, objašnjava se u pozivnom programu.

Već sledeće nedelje, 17. i 18. juna, festival se otvara u Zaječaru, sa performansom „Art karavan“, predstavom „Čovek bez detinjstva“, razgovorom sa Marčelom na temu važnosti muzike u kontekstu društva, projekcijom filma o Gitarijadi pre i posle 1991. godine i mnogim drugim programima.

Kompletan progam pratite na facebook stranici Centra za primenjenu istoriju.

V.K.

Prethodni članak

Turska: novi zahtev za zabranu HDP

Sindikalno organizovanje u IT sektoru u Rumuniji

Sledeći članak