Centar za novo stambeno zadrugarstvo otvara svoja vrata za javnost

„Ovaj iskorak vidimo kao simbolični početak širenja novog horizonta stanovanja (tj. življenja) kroz saradnju i umrežavanje sa srodnim organizacijama i pojedincima i prodiranje u javnost putem različitih formi delovanja“, kažu iz Ko gradi grad..

Centar za novo stambeno zadrugarstvo, ilustracija

Centar za novo stambeno zadrugarstvo će u četvrtak 12. i petak 13. oktobra, od 18:00 časova, pod nazivom „ЦENTAR: POČETAK“ održati okupljanje u Drinčićevoj ulici broj 20 u Beogradu.

„ЦENTAR: POČETAK je trodnevni intenzivni i radni događaj kojim će, od 12. do 14. oktobra 2023, udruženje Ko gradi grad i stambena zadruga Pametnija zgrada sa poletom otvoriti vrata Цentra za novo stambeno zadrugarstvo u Beogradu. ЦENTAR: POČETAK okupiće prijatelje, saradnike, podržavaoce – sve one koji su pokazali interesovanje da novo stambeno zadrugarstvo žive ili pomognu da ono zaživi u praksi“, kaže se u pozivu.

Prezentacije i razgovori koji će se voditi 12. i 13. zamišljeni su kao otkrivanje a znanja koje su timovi Ko gadi grad i Pametnija zgrada sakupili pripremajući pilot projekat zadružnog stanovanja. Ova „vežba arheologije budućnosti“ sadrži četiri celine: predstavljanje Mentorskog programa Ko gradi grad, predstavljanje Evropske stambene zadruge MOBA Housing, razgovor o solidarnoj ekonomiji i pravnom okviru za stambeno zadrugarstvo.

Predstavljanje Mentorskog programa i razgovor o elementima pripreme zajednica za realizaciju projekata novog stambenog zadrugarstva će voditi Predrag Milić i Milena Tomić. On će trajati od šest do šest i 45 i biti zapisan u formatu živo pravljenog crteža. Razgovor o Evropskoj zadruzi MOBA Housing „regionalnom ekosistemu novog stambenog zadrugarstva, će voditi Ana Džokić i Marc Neelen i Nataša Žugić. On će trajati do pola osam, a vreme nakon toga otvoreno je za neformalni deo razmene.

U petak, 13. oktobra, će se od šest popodne razgovarati o solidarnoj, zadružnoj ekonomiji i finansiranju, njenoj primeni i načinima finansiranja stambenih projekata. Razgovor će voditi Mirjana Šak, Dina Rakin i Ana Džokić. Od petnaest do sedam će se razgovarati o pravnom modelu novog stambenog zadrugarstva, trenutnom stanju i mogućnostima u Srbiji. Razgovor će usmeravati Vladimir Hadži-Makunčević i Predrag Milić.

Цentar za novo stambeno zadrugarstvo će biti ceremonijalno otvoren u pola osam, sklapanje delova u celinu slova Ц, koje, kako kažu, simbolično predstavljaju celine stana u kom će Цentar raditi u narednom periodu, a praktično njegov fizički arhiv. Sklapanje slova će voditi Predrag Milić i Dušan Mitić. Vreme nakon toga, od osam časova, biće rezervisano za najavu dvogodišnjeg programa Цentra u saradnji Ko gradi grad i Kolektiva Arhitekata, koju će voditi Zoran Dmitrović i Ana Džokić.

„Ovaj iskorak vidimo kao simbolični početak širenja novog horizonta stanovanja (tj. življenja) kroz saradnju i umrežavanje sa srodnim organizacijama i pojedincima i prodiranje u javnost putem različitih formi delovanja“, kažu predstavnici Цentra.

„Pored širenja ideje, Цentar za novo stambeno zadrugarstvo postaće i mesto okupljanja i širenja članstva stambene zadruge Pametnija zgrada. Za one koji su zainteresovani da novo stambeno zadrugarstvo žive ili pomognu da ono zaživi u praksi – u subotu 14. oktobra, od 16:00 do 18:00 časova – organizujemo prvi Otvoreni sastanak zadruge (po pozivu, sa ljude koji su već na neki način upućeni). Nakon toga, do 19:00 u kreativnom delu programa kolektivno ćemo sastavljati ‘oblak’ pojmova novog zadružnog ekosistema, koje ćemo razrađivati u formi Pojmovnika“, konstatuje se.

Oktobarskom otvaranju Цentra prethodio je četvorodnevni intenzivni program u avgustu 2023, tokom koga je osmišljeno njegovo funkcionisanje. Drinčićeva 20 je za javnost pripremana 10. i 11. oktobra, tokom kojih su zainteresovani bili pozvani da zavire i pomognu u pripremama.

ЦENTAR: POČETAK se realizuje u kooperaciji sa Fondacijom Hajnrih Bel – predstavništvo Beograd, i uz podršku participativnog fonda FundAction i Solidarnog fonda najveće švajcarske stamene zadruge ABZ.

I.K.

Prethodni članak

Izmene Zakona o stanovanju se ne bave gorućim problemima, tvrde iz Pokreta za stambenu jednakost

Nacrti medijskih zakona ne predstavljaju kompromis ni suštinsku medijsku reformu, kažu iz Koalicije za slobodu medija

Sledeći članak