Četiri dana nastave – tri dana odmora, za nekoliko dana podršku inicijativi je dalo više od 40 hiljada đaka

Za samo četiri dana više od 40 hiljada ljudi, među kojima veliki broj učenika i učenica, je potpisalo peticiju za skraćivanje školske nastave na četiri dana nedeljno. Ova inicijativa daje novi ugao zahtevima za skraćivanje radne nedelje a u lokalnom kontekstu i ne bi trebalo da interesuje samo učenike i učenice.

Nije sasvim jasno ko je pre nekoliko dana pokrenuo peticiju za skraćivanje nastave na četiri dana nedeljno, ali je ta inicijativa sasvim sigurno naišla na odobravanje velikog broja ljudi. Za nekoliko dana svojim potpisom ovaj zahtev je podržalo više od 40 hiljada ljudi među kojima je i veliki broj učenika i učenica koji su ostavili i svoje komentare.

U regovanjima na inicijativu oni kažu da su preopterećeni nastavom, da nemaju vremena za druge aktivnosti, da žele više vremena za odmor, za porodicu i prijatelje, za razonodu i igru pa i za pripremu za školske aktivnosti.

Gostujući na televiziji N1, gde je danas komentarisao ovu inicijativu, klinički psiholog i psihoterapeut Goran Tomin je rekao da decu treba poslušati, jer što ih manje slušamo to će ona biti drastičnija u svom ponašanju. On je dodao i da je važno da deca imaju vremena za druge aktivnosti, a naročito igru.

„Apsolutno mora. Mi se možda ne igramo, ali ako imamo neko vreme dokolice, vreme za refleksiju da svarimo događaje koji su se desili danas… ako ne stignemo da to uradimo to se samo gomila i mi smo u konstantnom stresu, a ne možemo da promislimo šta nam se dogodilo. Deca to rade igrajući se. Tu se svašta nešto dešava. Ako toga nema uopšte i sve je u obavezama dete gubi sebe. Mi gubimo sebe“, rekao je Tomin, dodajući da podržava radnu nedelju koja bi trajala četiri dana.

Razlozi zbog kojih učenici podržavaju skraćivanje nastave u školama su indetični onim koje ističu radnice i radnici širom sveta u zahtevu za skraćivanje radne nedelje koji postaje sve popularniji.

Peticiji za skraćivanje nastave u školama na četiri dana nedeljno možete pristupiti na ovom linku.

Prilika za sindikate

Inicijativa koju su pokrenuli i u velikom broju podržali učenici bi mogla da bude interesantna i za prosvetne sindikate koji godinama organizuju štrajkove i proteste na kojima se kao jedan od problema ističe i preopterećenost nastavnog osoblja i drugih radnika i radnica u školama.

Pored toga što se opravdano bore za povećanje zarada za prosvetne radnike, sindikati bi mogli da prihvate ovu inicijativu učenika i iz svoje pozicije je prenesu na zahtev za skraćivanjem radnog vremena u školama na četiri radna dana. Na taj način bi se rešio i problem preopterećenosti radnika i radnica u obrazovanju, a već i sama inicijativa iz sindikata bi bila dovoljna za pospešivanje odnosa u školama pošto bi zajedno sa učenicima učestovovali u istoj borbi. Sa pravom se može očekivati da bi i učenici i njihovi roditelji u toj situaciji podržali i druge zahteve sindikata koji se ne odnose na skraćivanje radnog vremena.

Prosvetnim sindikatima su ovom peticijom učenici otvorili put ka iznošenju zahteva za skraćivanje radne nedelje koji dobija sve veću podršku u celom svetu a koji predvode upravo sindikati potpomognuti organizacijama civilnog društva.

Na Mašini ste već mogli dosta da čitate o četvorodnevnoj radnoj nedelji a dobra vest i za đake i za prosvetne radnike je da je skraćivanje radne nedelje moguće i dešava se i u Srbiji.

M.M.

Prethodni članak

Važećim pristupom radnom zakonodavstvu nije moguće rešiti probleme frilensera, ukazuju stručnjaci

Aktivisti sa Kablara pušteni iz pritvora nakon što je SEOS zapretio blokadom Ibarske magistrale

Sledeći članak