Chto Delat kolektiv: Otvoreni poziv za Školu vanrednog stanja u CZKD tokom septembra

„Škola vanrednog stanja vas poziva da učestvujete u našoj privremenoj školi i da zajedno radimo na aktuelnom Leksikonu vanrednog stanja“, kažu iz Chto Delat kolektiva. Poziv, namenjen umetnicama, piscima, istraživačima i aktivistkinjama, otvoren je do 1. septembra 2023.

U beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju, različiti umetnici i umetnice, književnici i književnice, istraživači i aktivisti, imaće priliku da u periodu između 11. i 16. septembra, uzmu učešće u Školi vanrednog stanja, koju je pokrenuo Chto Delat kolektiv.

Ovo je transdisciplinarna i translokalna škola koja je, kako stoji u pozivnom pismu, „iznuđena ruskom invazijom na Ukrajinu i talasima političkih izbeglica iz Rusije, nakon rastuće fašizacije Rusije i eskalacije militarizacije međunarodne politike“.

Ideja škole je da se pokuša pronaći novi umetnički jezik uz pomoć kojega je moguće razumeti situaciju sve apsurdnijeg sveta, navodi se u pozivu, u kojem se objašnjava da je drugi važan cilj da raseljenu zajednicu kulturnih radnika i radnica iz Rusije uključi u dijalog sa lokalnim zajednicama u kojima se privremeno nalaze.

„Škola vanrednog stanja vas poziva da učestvujete u našoj privremenoj školi i da zajedno radimo na aktuelnom Leksikonu vanrednog stanja. Ideja je da skupa kroz niz seminara i proba naučimo koliko se pojmova promenilo i dobilo novo značenje u situaciji trajne krize,“ kažu iz Chto Delat kolektiva koji čine umetnici, istraživači i aktivisti: Nina Gasteva, Nikolaj Olejnikov, Tsaplja Olga Egorova i Dmitri Vilenski.

Polaznici i polaznice škole, navodi se, rade zajedno sa mentorima na ovim pitanjima u širem kontekstu klimatske i izbegličke krize, fosilnog fašizma, mera štednje, rastućih nacionalističkih tendencija i aveti iz prošlosti koji nas proganjaju, dehumanizacije i hitnih zahteva za dekolonizacijom i demilitarizacijom.

„U našoj školi možete naučiti kako da radite i kroz kolektivne interakcije, kako da formulišete svoj lični stav i da budete otvoreni za improvizaciju, da razvijete svoje performativne veštine i naučite sposobnosti svog tela. Dobrodošli ste da uživate u druželjubivosti ovog procesa, da podelite hranu, vino i dobru atmosferu sa novim kolektivom,“ stoji u njihovom pozivu.

Trajanje škole je od ponedeljka do petka, od 11 do 18 časova. Ručak za učesnike i učesnice je obezbeđen. Program je ograničen na 20 učesnika. Radni jezik je engleski sa intervencijama srpskog, ruskog i drugih jezika.

Završna javna prezentacija u CZKD-u će se održati u 19 časova 16. septembra.

Kratko motivaciono pismo zainteresovani mogu da pošalju do 1. septembra 2023. godine na e-mail: dmvilen@gmail.com sa naznakom: Beogradska škola vanrednog stanja.

Chto Delat (Šta da se radi?) je kolektiv osnovan u Sankt Peterburgu 2003. godine koji uključuje umetnike i umetnice, kritičare, filozofkinje, istraživačice i pisce iz Sankt Peterburga i Moskve. Kolektiv je nastao iz potrebe spajanja političke teorije, umetnosti i aktivizma. Aktivnosti uključuju umetničke projekte, obrazovne seminare, javne kampanje i druge aktivnosti koje se kreću od videa i pozorišnih predstava do radio programa i murala. Kolektiv takođe objavljuje i dvojezične rusko-engleske novine Chto delat? koje se bave pitanjima kulture i politike u međunarodnom kontekstu. Od 2013. godine kolektiv je pokrenuo obrazovni projekt pod nazivom Škola za angažovanu umetnost u Sankt Peterburgu.

V.K.

Prethodni članak

Besplatni vrtići, ali po koju cenu?

Emisije ugljenika iz Amazonske prašume dramatično porasle za vreme Bolsonara, pokazuje studija

Sledeći članak