CIEH: Aktuelni radovi će sigurno uništiti volumene neistraženih masovnih grobnica na Starom sajmištu

Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu – CIEH zahteva od gradskog Zavoda za zaštitu spomenika da se radovi zaustave pre nego što stignu do „zemljišnih radova“.

CIEH je uz advokatsku kancelariju koalicije Zajedno primio dopis Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od 5. 7. o.g. u kome se nalažu tehničke mere zaštite i stalnog arheološkog nadzora radova na rušenju nemačkog paviljona, obaveštavaju iz Centra za istraživanje i edukaciju o Holokaustu.

Ova organizacija je proteklih meseci zahtevala da se radovi na rušenju Nemačkog paviljona na Starom sajmištu u Beogradu zaustave i izvrše arheološka istraživanja zbog dokaza o tome da na lokaciji postoje neistražene masovne grobnice. Ministarstvo kulture je krajem juna i zvanično otklonilo sumnje i dileme da se čitav logor, uključujući i Nemački paviljon, nalazi pod trajnom zaštitom. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je, čini se, sada preduzeo aktivnosti iz svoje ingerencije i naložio pomenute mere zaštite i postavljanje arheološkog nadzora.

„U svom saopštenju nažalost, gradski zavod i dalje čini propuste u odlaganju geofizičkog snimanja do početka ‚zemljišnih radova‘ i onog što se uobičajeno smatra arheološkim slojevima“, ocenjuju iz CIEH-a. Kako obrazlažu:

„U slučaju nemačkog paviljona, prema geo-radarskim snimcima Dr. Sturdy Colls, i našim fotografijama, volumeni komora počinju od nivelacije poda paviljona koji je na južnoj strani izdignut od zemljišnog sloja i koji trenutno izvođač radova uništava. Pozivamo Zavod i ministarstvo da isprave i ovu grešku i odmah zaustave dalje radove“. Kako se dodaje:

„Ovakvo rešenje zavoda odlaganjem arheološkog nadzora do faze „zemljišnih radova“ dozvoljava gradskoj direkciji za građevinsko zemljište i firmi MisMag da neometano završe tekući ugovor i fazu radova. U toku ovih radova će sigurno biti oštećeni volumeni indikovanih masovnih grobnica, što MisMag upravo danas i čini i što smo pokazali u prethodnoj objavi. Podsećamo oba Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i Ministarstvo i grad Beograd da su zakonski odgovorni za posledice koje dozvoljavanjem oštećenja lokacije čine.

CIEH je šestog jula putem društvenih mreža obavestio javnost da su radovi na rušenju Nemačkog paviljona logora na Starom sajmištu stigli do temelja zgrade, dodajući da su tome direktno ugrožene lokacije indikovanih masovnih grobnica. Iz Centra za istraživanje i edukaciju o Holokaustu su tom prilikom ponovo pozvali Gradski i republički zavod za zaštitu spomenika kulture da reaguju u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i narede hitnu obustavu radova. „Podsećamo da je prošlo deset dana po objavi pisma Ministarstva kulture Republike Srbije, a i pisama oba zavoda u kome je prepoznata potreba za arheološko-forenzičkim istraživanjem lokacije“, konstatovano je šestog jula.

I.K.

Prethodni članak

Dragana Arsić: Skandalozno je što studija nije rađena ranije

NKSS-ov odgovor Ministarstvu kulture: „Polje kulture u Srbiji je u rasulu“

Sledeći članak