Čiji aerodrom? Drugi dan protesta u Nišu protiv predaje aerodroma Republici

Protest u Nišu; Foto: Bojana Tamindžija / Mašina
Protest u Nišu; Foto: Bojana Tamindžija / Mašina

Oko hiljadu građana i građanki Niša već drugi dan protestuje protiv odluke Gradskog veća da niški aerodrom Konstantin Veliki pokloni državi Srbiji.

Skup je počeo okupljanjem na centralnom gradskom trgu, nakon čega se prisutnima obratilo nekoliko govornika, između ostalih i članovi Udruženog pokreta slobodnih stanara Đokica Jovanović i Rastislav Dinić. Zatim se kratkom šetnjom protest premestio ispred Gradske kuće gde su se ponovo čuli govori.

Odluka Gradskog veća nije konačna i o njoj tek treba da se izjasni gradska skupština, čije je sledeće zasedanje zakazano za 4. april. Nišlije najavljuju okupljanja i za naredne dane, šaljući jasnu poruku poslanicima „da se o sudbini aerodroma pitaju građani Niša, a ne gradski čelnici instalirani po partijskoj liniji.“ Pored jasnog zahteva da aerodrom ostane u vlasnišvu grada, nišlije zbog „sramne odluke“ traže smenu gradonačelnika Darka Bulatovića.

Gradsko veće je odluku da se aerodrom „pokloni“ donelo na predlog vlade Srbije, uz obrazloženje da Grad Niš nema novac „potreban za dalje funkcionisanje aerodroma“. Nakon burnog negodovanja javnosti na društvenim mrežama, oglasilo se i resorno ministarstvo uveravanjima da je država Srbija od aerodroma Nikola Tesla „napravila najbrže rastući aerodrom u ovom delu jugoistočne Evrope“ te da su namere da se od „Konstantina Velikog“ napravi „najbolji mogući aerodrom“. Zašto onda ovu odluku javnost doživljava kao spornu?

Filozof i član Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša, Rastislav Dinić, za Mašinu kaže:

Činjenica da je odluka o poklonu donešena vrlo brzo nakon potpisivanja tajnog ugovora o koncesiji za beogradski aerodrom, samo pojačava sumnje da iza svega stoji eliminisanje konkurencije i omogućavanje monopolskog položaja stranom koncesionaru.

Protest u Nišu; Foto: Bojana Tamindžija / Mašina
Protest u Nišu; Foto: Bojana Tamindžija / Mašina
Protest u Nišu; Foto: Bojana Tamindžija / Mašina
Protest u Nišu; Foto: Bojana Tamindžija / Mašina

Ukoliko vlada Srbije zaista namerava da ulaže u razvoj niškog aerodroma, zašto je ta namera uslovljena promenom vlasničke strukture? Ovaj „uslov“ postaje još upitniji ako imamo u vidu da je dosadašnja uprava u razdoblju od samo tri godine i bez ikakvih subvencija uspela da revitalizuje gotovo ugašeni aerodrom „Konstantin Veliki“. Smanjenje aerodromskih taksi, privuklo je nekoliko niskotarifnih kompanija, pa je rekordnih 330.000 putnika do kraja 2017. sletelo na aerodrom u Nišu.

Komentarišući ovaj razvoj, predsednik Srbije je, pre nekoliko meseci, gostujući u emisiji „Oko“ izjavio da je 50% putnika niškog aerodroma „uzeto“ od aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu. Činjenica da iz vrha države gledaju aerodrom u Nišu kao smetnju razvoju aerodroma u Beogradu, ne samo da stoji u suprotnosti sa uveravanjima resornog ministarstva, nego i opravdano otvara pitanje: kome zaista smeta niški aerodrom?

U tom ključu čini se opravdanim strah građana Niša da prenos ingerencija nad aerodromom sa grada na državu u konačnici znači i gašenje niškog aerodroma.

Prethodni članak

Potreba za širim političkim delovanjem sindikata

U vodi do guše: Oblast voda u pristupnom poglavlju 27

Sledeći članak