Crta pozvala građane da prijave ukoliko primete kupovinu glasova i druge nepravilnosti tokom predizborne kampanje

Crta je aktivirala posmatračku misiju za vanredne izbore raspisane za 17. decembar 2023. Kao i ranijih godina, Posmatračka misija Crte pratiće celokupan izborni proces: kampanju, izborni dan kao i proces posle izbornog dana do zvaničnog proglašenja rezultata.

Crta navodi da je tim dugoročnih posmatrača, koji su raspoređeni u svim regionima zemlje, započeo praćanje aktivnosti političkih aktera u predizbornoj kampanji na terenu, kao i rad izborne administracije i drugih institucija, dok tim za medija monitoring prati izveštavanje nacionalnih medija.

U periodu od prethodnih izbora nije došlo do značajnih promena u zakonskom okviru i institucionalnoj praksi koje bi vodile ka unapređenju kvaliteta izbornog procesa, odnosno ka boljim uslovima za slobodne i poštene izbore. Nalazi medijskog monitoringa koji Crta kontinuirano sprovodi govore o ozbiljnom deficitu političkog pluralizma u javnosti, a terenska istraživanja ukazuju na zabrinjavajuću rasprostranjenost političkih pritisaka na građane, navodi se na sajtu ove organizacije.

„Od 2016. godine kada smo počeli da posmatramo izbore, svedočimo konstantnoj eroziji izbornih uslova i odsustvu konkretnih mera koje bi suštinski mogle da zaustave urušavanje integriteta izbornog procesa a koje se pre svega odnose na probleme medijske neravnopravnosti učesnika izbora, zloupotrebe javnih resursa i pritisaka na birače“, ocenjuje Raša Nedeljkov, šef Posmatračke misije Crte.

Crta poziva građane, da ukoliko uoče primere funkcionerske kampanje ili zloupotrebe javnih resursa, ili imaju saznanja o kupovini glasova i pritiscima na birače, da se obrate pravnom timu Crte na email: prijavi@crta.rs.

Kako navodi ova organizacija, „ako tokom izborne kampanje, funkcioner sebi i svojoj partiji pripisuje zasluge za realizaciju projekata koji je finansiran novcem svih građana reč je o zloupotrebi javne funkcije, odnosno funkcionerskoj kampanji. Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, javni funkcioner stoga ne može da koristi javne skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu javnog funkcionera, za promociju političkih stranaka i drugih političkih subjekata.“

Prema navodima Crte, u kampanji je pored funkcionerske kampanje zabranjeno i trideset dana pre izbornog dana izveštavati o pojedinim aktivnostima javnih funkcionera koji su istovremeno i kandidati, ali i finansiranje političke kampanje i aktivnosti mimo Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Posmatračka misija Crte poštuje najviše međunarodne standarde za građansko posmatranje izbora, a na osnovu nalaza posmatranja Crta je formulisala veliki niz preporuka za poboljšanje izbornih uslova, navodi se.

I.P.

Prethodni članak

Devet od deset ubistava novinara na svetu prođe nekažnjeno

Promocija knjige o spomenicima NOB-a Horvatinčić i Žerovc u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Sledeći članak