Da li će minimalac premašiti 35.000?

Danas se održava prvi zvanični sastanak u okviru pregovora o minimalnoj zaradi, a sudeći po medijskoj kampanji vlast pokušava da fiksira visinu minimalca na 35.000.

radnici Goše u pogonu nakon protesta

Iako je prethodno bilo najavljeno da će radna grupa Socijalno-ekonomskog saveta zadužena za pregovore o minimalnoj zaradi za 2022. godinu zasedati početkom sledeće nedelje, juče je Ministarstvo finansija saopštilo da će prvi sastanak ipak biti održan danas.

Sudeći prema poslednjim izjavama ministra Siniše Malog i predstavnika sindikata deluje da će minimalac biti oko 35.000 što je cifra koju je prvi zapravo izneo predsednik Aleksandar Vučić. Ukoliko se postigne ovakav dogovor to bi samo potvrdilo dešavanja iz prethodnih godina, a to je da o visini minimalne zarade „odlučuje jedan čovek“.

U najavi današnjeg sastanka različiti mediji su ponovili da se „Vlada zalaže za 35.000“. Predstavnici poslodavaca su predlagali nešto manju cifru ili veću ukoliko im se omoguće poreske olakšice, dok su predstavnici sindikata zahtevali 39.000 kako bi se minimalac izjednačio sa minimalnom potrošačkom korpom.

Međutim, gostujući na televiziji N1, predsednik UGS „Nezavisnost“, Zoran Stojiljković je danas izjavio da sumnja da će doći do konsenzusa da minimalna zarada za sledeću godinu bude 39.000, ali se nada da bi predlog Vlade od 35.000 ipak mogao da se poveća tokom pregovora.

O minimalnoj zaradi će se razgovarati i na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta u petak, 20. avgusta, a ukoliko bude potrebno i na sledećem sastanku radne grupe koji je ranije najavljen za 23. avgust.

M.M.

Prethodni članak

Erdogan pod pritiskom

Sve više građevinskih dozvola, sve slabija zaštita graditeljskog nasleđa

Sledeći članak