Da li će se sindikati priključiti protestima protiv nasilja?

Osim sindikata „Sloga“ koji čini deo parlamentarne grupe „Ujedinjeni“ druge centrale se nisu pozicionirale spram aktuelnih masovnih protesta.

Protest Srbija protiv nasilja

Nakon dva masovna ubistva koja su se u Srbiji dogodila prethodne nedelje prvi protestni skup je zapravo organizovao sindikat. U ponedeljak je Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije svoje članove izveo na protest ispred ministarstva prosvete i to je prethodilo masovnim protestima koji su se kasnije tog dana desili u Beogradu i Novom Sadu.

Jedan od zahteva ovog sindikata, kao i organizatora protesta „Srbija protiv nasilja“ je bila i ostavka ministra Branka Ružića do čega je došlo i pre nego što su stali pred zgradu ministarstva u Nemanjinoj u Beogradu. Samo zahtev sindikata svakako ne bi bio dovoljan da ministar podnese ostavku, ali je Nezavisni sindikat ipak bio taj koji je prvi izneo takav zahtev i mogu ostavku smatrati i svojim uspehom.

Šta su zahtevi drugih sindikata? I zašto sindikati ne koriste situaciju očigledno značajnih previranja u društvu kako bi pokušali da iznesu svoje zahteve i izbore se za bolje radne i materijalne uslove za radnike i radnice?

Nisu svi sindikati neaktivni tokom aktuelnih dešavanja. Sindikat „Sloga“ kao deo koalicije Ujedinjeni je jedan od organizatora ovih protesta pa tako i aktivno ističe zahteve koji su upućeni prema vlastima.

Upravo u skladu sa zahtevima protesta „Sloga“ je uputila juče i javni poziv predsedniku Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisavu Orboviću da „podigne svoj glas, osudi ponašanje Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i otkaže im zakup prostorija koje se nalaze u zgradi Doma sindikata na Trgu Nikole Pašića“.

U „Slogi“ smatraju da će Orbović ukoliko ne reaguje po ovom pitanju jasno pokazati da nije na strani radnika i radnica čiji je interes da REM obavlja svoj posao i reguliše sadržaj koji mediji plasiraju.

Poziv sindikatima da se priključe protestima je stigao iz Političke platforme „Solidarnost“ koja kao deo stranke Zajedno takođe učestvuje u organizaciji protesta.

„Pozivamo sve sindikate da pozovu svoje članove i članice kao i sve autonomne radničke organizacije da u petak obustave rad i dođu u Beograd na protest protiv nasilja koje ova vlast generiše i neguje više od deset godina“, stoji u saopštenju Solidarnosti.

Iz Samostalnog sindikata Srbije se nisu oglašavali o masovnim protestima ili o zahtevu koji je Orboviću iznela „Sloga“. Nisu se oglašavali ni iz centrale Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“.

Nije prvi put da se u Srbiji događaju masovni građanski protesti i da sindikati ostaju nemi ili da predugo kalkulišu i kasno odluče da pruže određenu podršku ili pozovu članove da se pridruže protestima. I svaki put je nereagovanje sindikata išlo pre svega njima na štetu i dodatno slabilo njihovu poziciju za kasnije pregovore sa poslodavcima i državom.

Eskalacija nasilja u društvu koja je dovela do masovnih protesta najviše ugrožava radnike i radnice, bilo da su oni zaposleni na mestima gde mogu biti ugroženi bilo da osećaju brigu i strah za život njihove dece i porodica. Oklevanje sindikata da se jasno odrede prema protestima i iznetim zahtevima ih čini sve manje društveno i politički relevantnim faktorima.

M.M.

Prethodni članak

Čeka nas period razrešenja, poručuje Biljana Stojković iz Zajedno

Federalna kazneno-popravna služba Rusije namerava da šalje zatvorenike na gradilišta u ratnim zonama, tvrde aktivisti

Sledeći članak