Da li će Ziđin uskladiti plate rudara sa inflacijom?

U utorak, 31. januara, nastavljaju se pregovori o kolektivnom ugovoru i visini primanja u kompaniji Ziđin Koper Bor.

Na istoku Srbije već mesecima traje borba rudara za dostojanstvene uslove rada u najprofitabilnijoj kompaniji u državi.

Svi sindikati u kompaniji Ziđin zajednički su 26. i 12. januara protestovali ispred sedišta kompanije u Boru i Majdanpeku sa zahtevom da se plate usklade sa inflacijom i odustane od poslovnika koji smatraju štetnim po prava radnika. Protesti su najavljeni krajem prošle godine, nakon što su 15. decembra prekinuti višemesečni pregovori o kolektivnom ugovoru, a uprava jednostrano donela novi pravilnik o radu.

Pregovarači Ziđina su kao glavni razlog za prekid pregovora naveli predviđanje da će cena bakra sa tadašnjih 7.300 američkih dolara po toni pasti na 6.000 dolara po toni, iznosi se u podkastu „Eksploatacija rude i rudara u Boru“. Cena bakra, međutim, ne samo što nije pala, već se povećala, sa tendencijom daljeg rasta.

„Danas je cena bakra 9.300 dolara“, kaže za Radnički glas Ninoslav Vukašinović, predsednik sindikata Nezavisnost Ziđin Koper, „Tako da sve njihove priče da je rudarenje ovde neisplativo, da će ako povećaju plate za 14% maltene kompanija da propadne, te priče jednostavno ne stoje“.

Planirana proizvodnja bakra u 2023. je 130.000 tona bakra po izveštaju. „Rast cene bakra po toni je samo na ovaj način ‘častio’ kompaniju 260 miliona dolara“, komentarišu iz Radničkog glasa.

Ziđin Koper Srbija je, pritom, finansijski najuspešnije preduzeće u državi. Naime, kako po podacima Agencije za privredne registre, Ziđin majning doo Bor je bilo najprofitabilnije privredno društvo u 2021. godini, sa prihodom od 34,36 milijardi dinara, 13 puta većim od onog iz 2020.

„Ušteda na radnicima koju ukidanjem starog pravilnika o radu i uvođenjem novog pravilnika o radu su oko dva miliona dolara mesečno,  ili oko 25 miliona dolara godišnje“, citat je iz Saopštenja za medije svih devet sindikata koji u Ziđinu štrajkuju.

Iz Ziđina su na aktivnost sindikata reagovali saopštenjem u kom se iznosi da „sindikati protestima i širenjem neistine štete interesima kompanije i svih zaposlenih”.

Tačne visine plata u Ziđinu su poslovna tajna, navodi Milan Milosavljević, zamenik Samostalnog sindikata Ziđin Koper. Po njegovoj tvrdnji, radnici u proizvodnji zarađuju neuporedivo manje od menadžmenta. Tačnije, visina osnovne zarade zaposlenih u proizvodnji „ide od minimalne do tri do pet minimalnih zarada“, dok su plate rukovodilaca po nekoliko hiljada evra. Zato, kada uprava iznosi podatke o prosečnoj zaradi oni ne daju realnu sliku o tome koliko prosečno zarađuju „obični“ radnici.

Sindikati su 24. januara obavešteni da je Ziđin Ministarstvu rada dostavio novu ponudu, u kojoj se i dalje insistira na tome da novi pravilnik o radu bude osnova za dalje pregovore.

Žarko Radulović, predsednik sindikalne organizacije Topionica, ocenio je da je nova ponuda za radnike i sindikate poražavajuća i ponižavajuća. Po njegovim rečima, osnov za nastavak pregovora mora biti povlačenje novog pravilnika. „Mi smo razumni ljudi i znamo da je u našem prethodnom pravilniku bilo stvari koje su bile štetne za poslodavca“, ocenio je Vladimir Stefanović, predsednik Samostalnog sindikata Ziđin Koper, izražavajući spremnost sindikata da se nekih prava odreknu.

„Ali, nismo spremni da se odreknemo usaglašavanja zarada i nismo spremni da dozvolimo da nam ukinu druga prava koja smo već stekli“, dodao je.

Pregovori sa upravom kompanije nastavljaju se 31. januara uz medijaciju Ministarstva rada u Beogradu.

Radnički glas je 24. i 25. januara posetio sindikate aktivne u Ziđin Koperu u Boru sa namerom da se što bolje obaveste o uslovima rada u Boru i njihovoj aktuelnoj borbi za bolje i pravednije plate. Ceo prilog možete pogledati ovde.

I.K.

 

Prethodni članak

Radnici Falk Ista iz Knjaževca žele platu za život

Pouke jugoslovenskog samoupravljanja i njegovi dometi danas

Sledeći članak