„Mi hoćemo da poštujemo zakon i to tražimo i od njih“: sindikati u Boru

Svi sindikati u kompaniji Ziđin zajednički su 12. januara protestovali ispred sedišta kompanije sa zahtevom da se odustane od novog poslovnika i plate usklade sa inflacijom.

„Poslodavac je sam sebe oslobodio obaveze da svake godine usklađuje zarade, umanjio je prava koja se daju za davanje krvi, umanjio je prava za godišnje odmore, umanjio je prava invalidima rada, umanjio je prava sindikatima. Mi smo prinuđeni da branimo prava zaposlenih“, komentariše za Mašinu izmene pravilnika o radu zbog kojih je 12. januara u Boru održan protest Vladimir Stefanović, predsednik Samostalnog sindikata u Ziđinu.

Demonstranti su u četvrtak na pola sata blokirali ulaz u Ziđin Koper u Boru sa zahtevom da se odustane od novog poslovnika i plate usklade sa inflacijom od zvaničnih 14.3%. Protesti su, podsetimo, najavljeni krajem decembra, nakon što je novi pravilnik o radu jednostrano donesen 15. decembra 2022.

„Uprava je reagovala tako što su rekli da će da primenjuju pravilnik koji su doneli iako su imali sastanak u ministarstvu na kom im je rečeno da to ne rade, da ne smeju da jednostrano donesu akt“, konstatuje Stefanović, i dodaje:

„Na to ih obavezuje i stariji pravilnik o radu, u kom piše da će on biti na snazi do potpisivanja novog kolektivnog ugovora. Oni su prekršili sopstveni akt pod izgovorom da oni loše posluju i da su naša prava velika.“

Na loše poslovanje se žali najprofitabilnije preduzeće u Srbiji. Naime, po podacima Agencije za privredne registre, Ziđin majning doo Bor je bilo najprofitabilnije privredno društvo u 2021. godini, sa prihodom od 34,36 milijardi dinara, 13 puta većim od onog iz 2020.

U Ziđinu, po rečima našeg sagovornika, rade odlični radnici koji daju odlične rezultate. „Oni se sa tim slažu, jedino se ne slažu sa time da treba da nas plate“, kaže Stefanović.

Stefanović je prokomentarisao izjave predstavnika Ziđina da je prosek plata u Ziđinu 110 hiljada dinara, konstatujući da je on takav kada se u prosek uračunaju plate menadžmenta i stranih zaposlenih, dok je prosek plata „običnih“ radnika niži, između 80 i 90 hiljada. On smatra da se plasiranjem informacije o prosečnoj plati u Ziđinu kao da toliko platu primaju i obični radnici stvara zabunu u javnosti u Srbiji.

Protest u Boru; Foto: Dragan Stojmenović

Zaposleni su se, kako smo ranije pisali, prethodno zahtevali i da na probleme u Ziđinu reaguju Vlada i resorna ministarstva privrede, energetike i rada. Kako su iz vlade reagovali na odluku o protestu?

„Ministarstvo rudarstva, u kom smo imali sastanak sa predstavnicima kompanije, je reagovalo slanjem dopisa u kom se preporučuje da nastavimo pregovore. Mi smo očekivali da će oni našem poslodavcu dati instrukcije da poštuje svoja akta“, kaže Stefanović.

Predstavnici štrajkača su 12. januara poslodavcu uputili zahtev za nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru i, kako kažu, očekuju njegov poziv. Očekuju i reakciju suda na tužbu koju su pokrenuli povodom pomenutog kršenja akta.

U organizovanju protesta učešće su uzeli svi sindikati u Ziđinu u Boru i Majdanpeku. Ima ih devet, a Stefanović nabraja Samostalni sindikat Ziđina, Samostalni sindikat Rudnika bakra Majdanpek, ogranak Nezavisnosti, industrijski sindikat, sindikat rudara, indikat metalurga, sindikalna organizacija topionica, sindikalna organizacija RTB. „Svi učestvujemo u ovome zajedno jer su nam interesi zajednički, a u pregovorima, naravno, učestvuju reprezentativni sindikati“, kaže predsednik Samostalnog sindikata u Ziđinu.

„Nadamo se da će naš poslodavac u novoj godini prestati da primenjuje novi pravilnik o radu, i da sednemo i da se dogovorimo. Mi imamo razumevanja i da nešto možda i nije bilo dobro u prethodnom kolektivnom ugovoru i pravilniku o radu, ali da pristanemo na ovakva drastična kršenja naših prava, to ne možemo. Mi hoćemo da poštujemo zakon i to tražimo i od njih“, zaključuje Stefanović.

I.K.

Prethodni članak

Samo štrajk može da utiče na vladu, smatraju prosvetni sindikati u Mađarskoj i najavljuju jednonedeljnu obustavu rada

Jugoslavija i Zambija – razvoj i nesvrstanost

Sledeći članak