Protest zaposlenih u Ziđinu u Boru

Zaposleni u Ziđinu će 11. januara protestovati protiv Pravilnika o radu kompanije.

Bor

Na protest, koji će se održati u 15:30 ispred generalne direkcije firme Srbija Ziđin Koper pozvali su sindikati ovog preduzeća, javlja Danas. Okupljanje će se nastaviti jednočasovnom protestnom šetnjom.

Podsetimo, svi sindikati registrovani u kompaniji Ziđin Koper u Boru su krajem decembra 2022. zahtevali da poslodavac povuče novi pravilnik o radu koji je, kako tvrde, 15. decembra doneo jednostrano. Pored povlačenja spornog pravilnika o radu, sindikati zahtevaju i da se nastave pregovori o zaključenju kolektivnog ugovora u skladu sa ranijim Pravilnikom o radu iz juna 2021. godine.

Sindikati su krajem prošle godine zahtevali i da Vlada i resorna ministarstva privrede, energetike i rada reaguju povodom jednostranog donošenja novog pravilnika o radu i, kako su naveli, opstrukcija menadžmenta Ziđina u pregovorima o zaključivanju kolektivnog ugovora.

U pismu koje su tom priliko uputili vlastima sindikati su naveli da se novim pravilnikom „znatno umanjuju prava“ zaposlenih, kao i da je ovim pravilnikom poslodavac izbegao da cene rada uskladi sa odlukom Socijalno-ekonomskog saveta Srbije. Time je, konstatuje se u pismu, poslodavac „ignorisao predstavnike ministarstva koji su prisustvovali pregovorima kao i stav Ministarstva privrede da prava radnika i sindikata ne smeju biti umanjena“.

Danas javlja da su iz Ziđina, naprotiv, konstatovali da je „mehanizam pregovaranja između kompanije i sindikata otvoren i transparentan, da treba da se nastavi, ali i da imaju podršku većine radnika“.

I.K.

Prethodni članak

Nova planska praksa vam pomaže dešifrujete planske dokumente pre nego što vam bager dođe pod prozor

Samo štrajk može da utiče na vladu, smatraju prosvetni sindikati u Mađarskoj i najavljuju jednonedeljnu obustavu rada

Sledeći članak