Da li ćemo uskoro živeti Sluškinjinu priču? Nađa Bobičić iz Centra za ženske studije: Pobedili smo i jače fašizme

Nema potrebe da nas desničari plaše, pa i naši političari, to se neće desiti zato što smo mi naslednice i naslednici nečega što se zove Antifašistički front žena, izjavila je Nađa Bobičić iz Centra za ženske studije.

Kao reakcija na odluku Vrhovnog suda u Sjedinjenim Američkim Državama koja ukida garanciju prava na abortus širom te zemlje organizovani su masovni protesti koji upozoravaju na dugoročne i razgranate negativne posledice i koji ističu da je abortus ljudsko pravo, a ne pravo privilegovanih i bogatih.

Tim povodom je Nađa Bobičić iz Centra za ženske studije u emisiji „Probudi se“ na TV Nova S komentarisala ovu odluku suda i moguće posledice za naš region. Ističući da bi trebalo posvetiti pažnju analizi različitih konteksta u kojima su se neke politike i zakoni stvarali, ona je podsetila da je u našem regionu, u Jugoslaviji, abortus dekriminalizovan 1952. godine, a u Ustav je odredba unesena 1974. godine.

„Čitav taj razvoj reproduktivnih prava žena nije rađen po ugledu na zapadnu Evropu ili SAD, nego po ugledu na prvu zemlju u svetu u kojoj je legalizovan abortus, a to je bio Sovjetski savez, neposredno nakon Oktobarske revolucije 1917. godine“, naglasila je Bobičić.

Iako iz savremene perspektive zvuči neverovatno da je takva odluka u jednoj zemlji doneta pre više od sto godina, Nađa Bobičić ističe da to ne treba da iznenadi, ukoliko u obzir uzmemo istoriju socijalizma i ogromnu revoluciju koju su socijalisti izborili.

Ona podseća da je istih tih godina dekriminalizovana homoseksualnost u Sovjetskom savezu, omogućen abortus, razvod, te da se počelo i sa izgradnjom vrtića i drugih važnih institucija kojima je socijalizovan reproduktivni rad.

„To je zaista bila revolucija na koju su se onda ugledali i jugoslovenski socijalisti i zbog čega mi imamo potpuno drugačiji razvoj reproduktivnih prava na ovim prostorima“, objasnila je.

Takva zdravstvena, socijalna i reproduktivna politika u socijalističkoj Jugoslaviji trajala je sve do do devedesete, a onda je počelo sa različitim pristupima. Navodeći primer Srbije, Bobičić je navela da je, kao pravna naslednica Jugoslavije Srbija nasledila i Ustav kojim mi i dalje imamo pravo da odlučujemo, svaka od nas, da li hoće da bude roditelj ili ne (član 63.) dok je, kako je istakla, u Hrvatskoj dugo bilo otpora, pre svega od Katoličke crkve, tako da i dalje hrvatskim Ustavom nije obezbeđeno pravo na slobodan izbor.

Bobičić je u istoj emisiji komentarisala i neprikladni status na tviteru narodnog poslanika i advokata Vladimira Đukanovića koji je pozitivno komentarisao ovu vest. Odgovarajući da bi poslanik Đukanović mogao da bude u neverici kada vidi količinu žena koje će da se odupru ovim tendencijama kako u SAD tako i u Srbiji, poručila je da bi kao narodni poslanik mogao da se bavi nekim drugim temama, a ne da on kao muškarac određuje ženama da li će da imaju pravo na abortus ili ne.

I kod nas se, s vremena na vreme, javljaju desničarski pokreti, konzervativne struje, crkva i drugi, koji žele ženama da ukinu pravo na abortus, ali, Bobičić smatra, mi ne možemo i ne smemo da strahujemo za ove stvari:

„Naravno, mi sad vidimo da su ženska prava ugrožena.“

Ipak, kako kaže, nema potrebe da nas desničari plaše, pa i naši političari:

„To se neće desiti, zato što mi imamo prava u ovom sistemu i zato što smo mi naslednici nečega što se zove Antifašistički front žena. To je najveća vojska, antifašistička, u Jugoslaviji. Najveće učešće žena je bilo u NOB-u, sto hiljada žena je bilo na prvim linijama borbe i izborilo se protiv fašizma.“

„Ako se to desilo četrdesetih godina 20. veka desiće se opet“, kategorično je izjavila i zaključila:

„Mi se udružujemo, povezujemo se sa drugaricama iz regiona i iz sveta, međusobno se podržavamo, pobedili smo i jače fašizme nego što su sada, tako da nas apsolutno neće uplašiti.“

„A odgovoriće i žene u SAD, već to rade“, poruka je koju je za kraj dodala.

V.K.

Prethodni članak

Vijetnamski radnici na gradilištu Linglonga ponovo u štrajku. Solidarni građani pozivaju na prikupljanje pomoći za ugrožene radnike

Nakon predsednika i potpredsednik sindikata „Sloga“ u GSP-u Beograd se suočava sa pritiscima, saopštava ova sindikalna centrala

Sledeći članak