Da li je na pomolu sistemsko rešenje otpisa duga umetnicima nastalog ne njihovom krivicom?

Sistemsko rešenje okončalo bi višedecenijski problem dugovanja samostalnih umetnika, kažu u Udruženju likovnih umetnika Srbije.

Danas je na e-mail adrese reprezentativnih udruženja u kulturi stiglo obaveštenje Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije o obrazovanju i imenovanju Radne grupe za rešavanje pitanja regulisanja duga po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje samostalnih umetnika.

U obaveštenju se navodi da su u Radnu grupu imenovani kako predstavnici samog Ministarstva kulture tako i predstavnici reprezentativnih udruženja u kulturi.

„Nakon iznetih upozorenja članova Radne grupe, predstavnika reprezentativnih udruženja u kulturi, o dostavljenim opomenama samostalnim umetnicima od strane poreskih uprava, Ministarstvo kulture i informisanja je zatražilo odlaganje izvršenja predmetnih dugovanja, s obzirom da će gore navedena Radna grupa uskoro izaći sa predlogom mogućih rešenja regulisanja duga nastalih po osnovu doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno doprinosa za zdravstveno osiguranje“, stoji u obaveštenju koje je potpisala Vukica Kilibarda, v.d. sekretar Ministarstva, kao i molba da o svemu ovome reprezentativna udruženja obaveste samostalne umetnike i umetnice koji se vode na evidenciji konkretnih reprezentativnih udruženja.

Marija Kauzlarić, predsednica UO ULUS i predstavnica ULUS-a u Radnoj grupi za rešavanje dugovanja za Mašinu je izjavila da se nada da će formirana Radna grupa konačno pronaći adekvatno rešenje kojima će umetnici biti zadovoljni:

„Pohvaljujemo brzu reakciju Ministarstva kulture i informisanja, i nadamo se da će nadležni organi koji donose odluke takođe imati sluha, a polažemo nadu i u pozitivan ishod konačnog rešenja dugogodišnjeg problema dugovanja za koje se terete samostalni umetnici – što je i osnovni povod za formiranje Radne grupe predstavnika Ministarstva kulture i reprezentativnih udruženja. Naredni sastanak je zakazan već za ponedeljak 29. mart pa to shvatamo i kao akt dobre volje da se na ovaj problem konačno stavi tačka“.

Foto: ULUS

Pitanje otpisa duga umetnicima dugogodišnji je problem kojima se reprezentativna udruženja bave. Poslednjih godina u javnosti je najvidljivije Udruženje likovnih umetnika Srbije, koje je kroz mnogobrojne radne grupe i istraživačke projekte adresiralo gorući problem umetnika i umetnica.

Ovo pitanje je nedavno došlo u žižu medijske javnosti nakon pobede Konstrakte na Beoviziji, koja je svojom pesmom dodatno skrenula pažnju na krajnje nezavidan egzistencijalni položaj umetnica i umetnika.

Kako je nedavno u autorskom tekstu za Mašinu objasnila umetnica Isidora Ilić, članica Udruženja likovnih umetnika Srbije, sistemsko rešenje postoji i ono nije presedan u Srbiji:

„Reprezentativna udruženja su 2016. godine prikupila podatke umetnika i tada je ukupno poresko dugovanje samostalnih umetnika na teritoriji RS iznosilo oko 107 miliona RSD, približno 870.000,00 EUR. Kako bi mogli da se leče ili odu u penziju, mnogi umetnici su u međuvremenu pristali na otplatu poreskog duga na rate, tzv. reprogram, pa se pretpostavlja da je celokupno dugovanje umetnika i niže nego 2016. godine. Sistemsko rešenje koje bi okončalo višedecenijski problem dugovanja samostalnih umetnika svakako bi bio otpis dugovanja po osnovu kamata i uplata osnovice duga iz republičkog budžeta. A to ne bi bio presedan.“

Pitanje otpisa duga samo je jedan u nizu problema u vezi sa neregulisanim i nesigurnim uslovima rada u sektoru kulture, kojima se Mašina kontinuirano bavi, i koji su hronična boljka sektora koje je pandemijom uzrokovana kriza učinila još opasnijima i upadljivijima.

V.K.

Prethodni članak

Nema sistematskog pristupa problemima stanovanja u Srbiji iako 90% stanovništva zahteva neki oblik stambene podrške

Objavljen Vodič za uključivanje LGBT+ radnika/ca u sindikate

Sledeći članak