Da li Slovenija prelazi na četvorodnevnu radnu nedelju?

Sudeći po najavama ministra za rad, Luke Meseca, Slovenija bi od sledeće godine mogla da skrati radno vreme na 32 ili 30 sati nedeljno.

U izjavama koje je dao za slovenački N1 Luka Mesec je najavio da će sledeće godine tridesetočasovna radna nedelja biti regulisana zakonom što bi onda po njegovim očekivanjima pratili i poslodavci.

„Imamo program koji će omogućiti preduzećima da smanje radno vreme na 30 sati nedeljno. Kompanije bi dobrovoljno preduzele ovaj korak, a svako bi mogao da odluči da li će to biti šest sati dnevno ili četiri radna dana u nedelji“, izjavio je Mesec.

Aktuelni zakon o radu u Sloveniji predviđa da radno vreme ne može biti duže od 40 sati nedeljno i ne kraće od 36 sati što je donja granica koja se primenjuje u slučaju regulisanja kolektivnih ugovora na nivou grana ili preduzeća. Ipak, već sada neke firme imaju i kraće radno vreme ali su prinuđene da se na različite načine dovijaju kako bi odgovorile na zakonske norme.

„Država to ne sme da ograničava, već da podstiče”, rekao je slovenački ministar rada, koji predviđa usvajanje zakonskih izmena sledeće godine. Levica, stranka iz koje dolazi Mesec, će morati da usaglasi tačan vremenski okvir sa preostalim koalicionim partnerima u vladi, za šta veruju da neće biti problema.

Luka Mesec
Intervju sa Lukom Mesecom možete pročitati na ovom linku. Luka Mesec; Foto: Medija centar Beograd

U cilju ostvarivanja ovih promena u diskusiju su uključeni različiti akteri. Krajem oktobra je u Socijalno-ekonomskom savetu Slovenije formirana radna grupa u kojoj razmatraju mogućnost da se donja granica, koja se smatra punim radnim vremenom, spusti na 30 sati nedeljno. Pregovori će trajati do sredine sledeće godine, a Katja Rihar Bajuk, direktorka Uprave za radne odnose u Ministarstvu za rad, porodicu i socijalna pitanja, ne vidi veće prepreke da predlog ne bude prihvaćen, javlja N1.

„Skliznuli smo u svet u kome samo radimo“, izjavio je Mesec.

„Mislim da ćemo morati na pametan način da raskinemo sa takvom praksom i počnemo ozbiljno da razgovaramo o pravom odnosu posla i slobodnog vremena. Zbog toga trpe porodice, na kraju izgore i obole. Društvena šteta izazvana ovim nije mala“, zaključuje Mesec koji se nada da će upravo državna uprava biti primer skraćivanju radnog vremena u Sloveniji.

Tema skraćivanja radnog vremena je sve aktuelnija u mnogim državama, a modeli o kojima se diskutuje podrazumevaju najčešće skraćivanje radne nedelje na četiri dana ili pet radnih dana od po šest časova. U Srbiji neke političke organizacije i sindikati sporadično promovišu skraćivanje radnog vremena dok je zvanično jedna firma prešla na četvorodnevnu radnu nedelju, o čemu ste već mogli da čitate na Mašini.

M.M.

Prethodni članak

Danilo Krivokapić: „Kad se jednom implementiraju ovako intruzivni sistemi za masovni nadzor, nema te države koja će tome odoleti“

Devojka iz predgrađa: Svaka žena ima pravo na dostojanstven život, život bez nasilja

Sledeći članak