Danas protest „Buna protiv mafije“ u Novom sadu

Aktivisti su danas predali unutrašnjoj kontroli policije zahtev da se utvrdi identitet lica koja su na protestu u Novom Sadu 21. jula nasrtala na demonstrante i pozvali na protest.

Kordon policije na protestu u Novom Sadu

„Ljudi iz privatnog obezbeđenja koji su bili na događaju prekoračili su svako moguće ovlašćenje iz Zakona o privatnom obezbeđenju, policija nije odgovorila na njihova prekoračenja, i ishode smo videli“, izjavila je aktivistkinja Marija Srdić na konferenciji za medije održanoj 27. jula povodom predavanja pritužbi na rad policijskih službenika. Aktivisti zahtevaju i da se identifikuju i procesuiraju osobe koje su na protestu Protiv GUP-a – Svi za Novi Sad! prošle sedmice prebijale građane, a među kojima su zaposleni u firmi za privatno obezbeđenje Intersek.

Aktivistkinje Ekološkog fronta Novi Sad su ponovo pozvale građane, političke aktere i predstavnike medija da se pridruže protestu Buna protiv mafije, koji je zakazan za devetnaest časova, 28. jula, ispred Policijske uprave Novog Sada.

Podsetimo, privatno obezbeđenje je, bez uniforme i bez predstavljanja, tokom protesta Protiv GUP-a – Svi za Novi Sad! nasrnulo na nekoliko građana, uključujući i narodnog poslanika Radomira Lazovića. Najveće nasilje je doživeo Milorad Ljeskovac, koga su tri pripadnika obezbeđenja držala prikovanog za zemlju dok mu je jedan klečao na vratu, a koji je pretrpeo i udarce nogom u glavu. Ljeskovac je nakon ovog incidenta dobio i krivičnu prijavu, iako tvrdi da mu nije bila namera čak ni da se sa policijom otima oko štita (kako je prvobitno predstavljeno u medijima), a kamoli konfrontira sa predstavnicima obezbeđenja.

Aktivisti su se u svom zahtevu fokusirali upravo na način na koji su pripadnici privatnog obezbeđenja postupali u slučaju dvoje njihovih kolega, zahtevajući da policija ispita sve okolnosti tih događaja.

„Posebno nas zabrinjava što smo kasnije saznali i na snimcima utvrdili da je i sam načelnik policije bio na događaju i na izvestan način koordinirao aktivnosti“, što njegovu odgovornost za incidente čini još većom, naglasila je Srdić.

Na prethodnoj konferenciji aktivistkinje Ekološkog fronta su skrenule pažnju javnosti na to da među zaposlenima u predueću Intersek, koji su prisustvovali prošlonedeljnom protestu, ima lica protiv koja se krivično gone zbog nanošenja teških povreda, te kao takva po zakonu ne bi smela da se bave obezbeđenjem. Kako otkriva Radio 021, Grad Novi Sad je preduzeće „Intersec Team“ za obezbeđivanje zgrada javnih preduzeća angažovao u maju, a četiri dana pred protest protiv usvajanja GUP-a ovoj firmi uputio zahtev za dodatnim angažovanjem zbog mogućnosti „ugrožavanja života i zdravlja građana i oštećenja objekta Skupštine“.

„Želim da ovom prilikom pozovem sve građane, ali još višepoštene državne službenike, u policiji, u državnim institucijama novosadske vlasti, da dođu danas na protest i da kažu ‘Ne!’ nasilju koje postaje institucionalizovano“, izjavila je Marija Prijić Sladić, aktivistkinja i supruga Milorada Ljeskovca. Ona je ocenila da što se desilo prošle sedmice ispred Skupštine APV „nije završilo kada su Milorada usisale rmpalije iz privatnog obezbeđenja, gde je tužilaštvo stalo sa postupanjem“, već da se traumatizacija nastavila i uticala na sve građane koji su proteklih dana bili izloženi snimcima nasilja i saznanju o sopstvenoj izloženosti i nezaštićenosti od grube sile. Komentarišući taj i druge slučajeve izostanka kazne za počinioce, Prijić Sladić je upozorila:

 „Nama kao društvu je to poruka da se ne beži od primene sile koja je potpuno nezakonita ali treba da nas ućutka, treba da nas zastraši i da nam poruči da ako nećemo da živimo pod tim uslovima opcija je da se selimo“, izrazivši nadu da još ima dovoljno građana kojima je stalo do do dostojanstvenog života u Srbiji, koji će se nasilju zajedno usprotiviti.

I.K.

Prethodni članak

ASTRA: Hitno unaprediti zaštitu žrtava trgovine ljudima

Sloga: Radnici Laste u poslovnoj jedinici Barajevo započeli štrajk glađu

Sledeći članak