Danas su sprečene tri deložacije u dva grada

Foto: Združena akcija Krov nad glavom / Facebook
Foto: Združena akcija Krov nad glavom / Facebook

Aktivisti i aktivistkinje Združene akcije Krov nad glavom i Združene akcije Krov nad glavom NS danas su sprečili tri iseljenja.

Sprečena su dva iseljenja u Beogradu i jedno u Sremskoj Mitrovici. Aktivisti su od deložacija, između ostalog, branili staricu, ženu u petom mesecu trudnoće i dete od 4 godine. Na jednoj od lokacija su legitimisani od strane policije i prećeno im je privođenjem.

Podsećamo, da broj deložacija raste. Srbija je jedna od evropskih država sa najvećim razlikama između bogatih i siromašnih i istovremeno zemlja čije je stanovništvo među najopterećenijima troškovima stanovanja.

Mnogi građani su prisiljeni da žive u privremenom smeštaju, nelegalizovanim objektima i objektima u vlasništvu države, dok su drugi žrtve nemogućnosti otplate kredita, ili podmirivanja komunalija. Aktuelni Zakon o stanovanju i održavanju zgrada i Zakon o obezbeđenju i izvršenju, međutim, daju osnovu za prisilna iseljenja i u slučajevima u kojima je primarni dom ili izmirenje duga građana predmet nezavršenog sudskog spora.

Smatrajući deložacije nelegitimnim i nehumanim, Združena akcija Krov nad glavom je uputila poziv građanima da se priključe njihovim aktivnostima i najavila protestnu akciju povodom Skupštine privatnih izvršitelja, zakazanu za osmi decembar 2018.

I.K.

Prethodni članak

Na današnji dan rođen je Radovan Dragović

Na današnji dan osnovan je Antifašistički front žena

Sledeći članak