Deca u Srbiji provode mnogo vremena na društvenim mrežama, pokazuje istraživanje Deca Evrope na internetu

Povodom osmog februara, Dana bezbednog interneta, mediji upozoravaju na to da deca u Srbiji provode više vremena na internetu od vršnjaka u drugim zemljama na kontinentu.

Istraživanje Deca Evrope na internetu otkriva da je od 19 evropskih zemalja u kojima je istraživanje sprovedeno Srbija država u kojoj najveći broj dece mlađe od 13 godina koristi društvene mreže. Dok u Finskoj društvene mreže koristi svako deseto dete od 12 do 14 godina, u Srbiji  je ovaj procenat 86, izveštava BBC na srpskom.

Iako ima zemalja u kojima deca gotovo da ne koriste društvene mreže, poput Francuske, Nemačke i Malte, u većini država društvenim mrežama barem jednom nedeljno posećuje više od polovine mlađih od 16 godina. U Srbiji čak 45% mladih između 9 i 11 godina društvene mreže koristi svaki dan.

Istraživanje pokazuje i da se u proteklih deset godina značajno povećao procenat dece u Evropi koja koriste smartfon uređaje, kao i vreme koje deca u proseku provedu onlajn. Tako su u Španiji 2010. godine deca provodila oko sat vremena na internetu, a danas na to potroše dva, dok se u Norveškoj u istom periodu broj sati porastao sa dva na tri i po. U istraživanju se konstatuje da su gledanje video sadržaja, slušanje muzike, dopisivanje sa prijateljima i porodicom, učešće na društvenim mrežama i igranje video igara postali osnovne dnevne aktivnosti dece.

Istraživanje je merilo i preteranu upotrebu interneta. Malo dece je prijavilo da je zbog onlajn aktivnosti nekad preskočilo obrok ili spavanje, a više da su se zbog interneta manje posvetili porodici, prijateljima ili domaćim zadacima. Formalne kriterijume za provođenje previše vremena na internetu ispunjava najviše 2% anketirane dece.

Roditelji i učenici sa kojima su razgovarali novinari portala BBC na srpskom, međutim, svedoče o tome da je stanje drugačije. Roditelji se žale na to da ne znaju kako da deci ograniče upotrebu telefona i kompjutera, a deca koja bi želela da više vremena provedu u fizičkim aktivnostima na to da im je teško da vršnjake motivišu da izađu napolje.

Dok je preteranu upotrebu interneta, izgleda, teško dokazati, rizici sa kojima se deca susreću onlajn su jasniji. Više od trećine dece u Srbiji, Češkoj, Malti, Rumuniji, Španiji i Švajcarskoj prijavilo je da ih je u poslednjih godinu dana nešto na internetu uznemirilo. Šest procenata mladih u Srbiji bar jednom mesečno doživljava vršnjačko nasilje na internetu, a 13% je prijavilo da ga je iskusilo nekoliko puta u proteklih godinu dana. Četvrtina dece barem jednom mesečno vidi poruke mržnje.

I.K.

Prethodni članak

Radnici Gorenja u Valjevu žele plate kao da rade u Velenju

Novi Sad: na Telepu dvanaestospratnice umesto parkova i igrališta

Sledeći članak