Dekriminalizovan abortus u Meksiku

Vrhovni sud u Meksiku je početkom septembra presudio da su prethodni zakoni o zabrani abortusa u ovoj zemlji bili neustavni te da su kršili ljudska prava, čime je abortus legalizovan u sve 32 države ove federacije.

Protest za legalizaciju abortusa u Meksiko sitiju

Vrhovni sud je početkom septembra doneo odluku da je „pravni sistem koji inkriminiše abortus u Federalnom krivičnom zakonu neustavan, jer krši ljudska prava žena i sposobnost trudnoće“, navodi se u saopštenju i dodaje: „Veće je smatralo da kriminalizacija abortusa predstavlja čin rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije, jer održava stereotip da žene i osobe koje imaju sposobnost da zatrudne mogu samo slobodno da ispoljavaju svoju seksualnost da bi rađale i jača rodnu ulogu koja nameće majčinstvo kao obaveznu ulogu“, prenosi Feminist.

Ova presuda je doneta dve godine nakon što je pravno osporen postojeći zakon u severnoj državi Koauila. Mediji navode da je ova presuda deo rastućeg trenda legalizacije abortusa u Srednjoj i Južnoj Americi.

Podsetimo, pre 2019. godine abortus je bilo moguće legalno obaviti u Meksiko Sitiju i još nekoliko država, ali je čak i u njima u zatvorima bilo žena koje su zbog toga trpele pravne posledice. Kako su prenosili mediji, iako je i bilo u pojedinačnim državama legalno obaviti abortus, one su imale mogućnost određivanja posebnih zdravstvenih politika. Tako je više od polovine meksičkih država proglasilo da život počinje od začeća.

Podrša žena u Meksiko sitiju legalizaciji abortusa u Argentini
Podrša žena u Meksiko sitiju legalizaciji abortusa u Argentini, 2018. godine; Foto: ProtoplasmaKid / Wikimedia Commons

Pa ipak danas, pored nedostatka infrastrukture za sprovođenje postupka, aktivistkinje podsećaju da mnoge žene ne znaju da imaju pravo na abortus jer lokalne vlasti nisu sprovele kampanje o tome kako bi ih informisale, prenosi BBC.

Ova presuda znači da će više od 70 odsto žena u Meksiku koje imaju nacionalno zdravstveno osiguranje imati pristup legalnom abortusu. Uklanjanje savezne zabrane ograničava često korišćeni izgovor koji su koristili zdravstveni radnici koji negiraju abortus, jer postupak više nije zločin, pa će bolnice biti u obavezi da rade abortuse na zahtev, prenosi Feminist.

„Međutim, aktivistkinje za abortus i feminističke organizacije i dalje moraju da nastave borbu“, navodi se i dodaje da su aktivistkinje feminističkih organizacija zabrinute da će ženama, posebno u konzervativnijim oblastima, i dalje biti uskraćeni abortusi. Iako je kažnjavanje abortusa u Meksiku neustavno, 20 federalnih država tek treba da izmeni lokalno zakonodavstvo.

I.P.

Prethodni članak

Smenjena tužiteljka Savović u Utisku nedelje: Osumnjičeni za zloupotrebe u EPS-u pušteni iz pritvora tiho i nečujno

Nacrt Zakona o javnom informisanju neprihvatljiv po oceni Koalicije za slobodu medija

Sledeći članak