Smenjena tužiteljka Savović u Utisku nedelje: Osumnjičeni za zloupotrebe u EPS-u pušteni iz pritvora tiho i nečujno

Savović je premeštena protiv svoje volje nakon što je naredila hapšenje šest lica osumnjičenih za to da su oštetili Elektroprivredu Srbije za 7,5 miliona dolara tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B.

Bojana Savović je u gostovanju u emisiji Utisak nedelje 17. septembra ocenila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „presudio u njenom slučaju“ kada je na javnom servisu izjavio da ne zna ko su Savović i Paunović, ali da zna da je u toku „politička hajka na javnog tužitelja Nenada Stefanovića“, kako je prenela Nova.rs.

„Vučić je apsolutno stavio tačku na moj slučaj. On je poslao poruku, posle toga su usledile sasvim logične odluke. Poverenik za samostalnost, koji je zadužen da štiti našu samostalnost, tada je to blago okarakterisao i rekao da to nije bilo primereno da on to uradi u tom momentu, ostatak je prosledio nekom etičkom odboru tužilaca. Disciplinski tužilac je prikupljao neke izjave od kolega koji su bliski tužiocu Stefanoviću, a mi nismo bili upoznati sa sadržajem izjava i nismo mogli da se izjasnimo na te izjave. I on je u principu zaključio da je taj premeštaj bio moja želja“, izjavila je Savović u Utisku nedelje.

Odbačene tužbe protiv Stefanovića

Savović je ponovila da ona „nije bila ni svesna“ da ima želju da bude premeštena. Podsetimo, opozicija i civilno društvo su premeštanje tužiteljke Savović i tužiteljke Paunović, koja je takođe radila na slučaju EPS-a, ocenili kao vid pritiska na nezavisno tužilaštvo.

Zbog njihovog premeštanja je početkom 2023. održano i nekoliko protesta pod sloganom „Ne damo naše Laure“, koji je sugerisao da su tužiteljke Savović i Paunović za srpsko tužilaštvo značajne kao državna tužiteljka Laura Keveši, proslavljena borkinja protiv korupcije, za rumunsko.

Savović je u februaru iznela tvrdnje i da su Paunović i ona šesta i sedma zamenica javnog tužioca koje su sklonjene iz odeljenja za borbu protiv korupcije od kad je na njegovo čelo došao Nenad Stefanović, objasnivši i zašto je to štetno po predmete.

Etički odbor tužilaca je, ipak, odlučio da se ogluši na ove tvrdnje i formalne dopise koje je Savović slala, tako da su sve prijave protiv tužioca Stefanovića odbačene.

Mir, mir, mir, niko nije kriv za proneveru 7.5 miliona dolara

Šest osoba osumnjičenih za to da su oštetili Elektroprivredu Srbije za 7,5 miliona dolara tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B su „tiho i nečujno“ pušteni iz pritvora, izjavila je Savović:

„Oni su u međuvremenu pušteni iz prtvora, tiho i nečujno, iako su uhapšeni pompezno. Optužnica još uvek nije podignuta, isteklo je šest meseci i oni su pušteni. Nekako je sve to očekivano, ali ako ste ih hapsili uz fanfare, onda objavite i tu informaciju. Ta vest je objavljena u medijima, ali vrlo stidljivo“, zaključila je Savović.

Kako smo ranije pisali, pored Savović, ispitivanjem malverzacija u EPS-u se bavila i tužiteljka Jasmina Paunović, koja je takođe premeštena u opšte odeljenje. U razgovoru za Insajder, Paunović je izjavila i da je jedan od razloga za smenu „neposlušnih“ tužiteljki to što su se usprotivile naredbama nadređenih da se za svaki korak u predmetu (kontaktiranje policije, podnošenje krivičnih prijava) konsultuju sa nadređenima. Paunović je naglasila da takva naredba odstupa od prakse, nelogična je, neprimenjiva, a – iznad svega – „zadire direktno u samostalnost i integritet“ tužilaca.

I.K.

Prethodni članak

Vreme: v.d. EPS-a smenjen jer je bio protiv privatizacije

Dekriminalizovan abortus u Meksiku

Sledeći članak