Desničari ponovo pokušali da prekinu festival „Mirëdita, dobar dan“

U poslednjih nedelju dana desničarske organizacije napadaju kulturne događaje. Nakon nasilnog prekidanja izložbe stripa Momci, koja je otvorena u sklopu festivala Novo doba, u galeriji Stara kapetanija u Zemunu, i pokušaja sprečavanja otvaranja izložbe „Kapija - i kad boli, istina je lijek“ u CZKD, sinoć su organizovane desničarske grupe pokušale prekidanje otvaranja festivala „Mirëdita, dobar dan“.

Otvaranje festivala „Mirëdita, dobar dan“, koji beogradskoj publici predstavlja kosovsku kulturnu i društvenu scenu, obeležila je napeta atmosfera kada je policija sprečavala desničarske organizacije da se približe Centru za kulturnu dekontaminaciju gde se održava festival.

Kao i prethodnih godina, desničarske organizacije su pokušale da spreče održavanje festivala. Sinoć se ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju okupilo oko njih dvesta, a prisutni su bili Zavetnici i njihova predsednica Milica Đurđević, Miša Vacić, lider Srpske desnice i Sima Spasić iz Udruženja porodica kosmetskih žrtava.

Policija je blokirala raskrsnice kod Centra za kulturnu dekontaminaciju, sprečavajući grupu desničarskih grupa da se približe, ali je jedna osoba uspela da uđe u dvorište CZKD-a i prekinula uvodno obraćanje rečima „Vratite me na Kosovo“, nakon čega ga je policija odvela sa skupa. Desničari su ispred kordona policije pevali pesme poput „Oj Kosovo, Kosovo“ ali i skandirali „Ubij, zakolji da šiptar ne postoji“. Očevici navode da je između samih okupljenih grupacija dolazilo do huškanja, te da su jedni druge izviždali i nazivali „Vučićevim pudlicama“. Okupljeni desničari su palili i baklje.

Situacija oko festivala je napeta već nekoliko dana, najpre je na društvenim mrežama objavljen poziv na protest protiv festivala „Mirëdita, dobar dan“ od strane grupe Zavetnici, koji su planirali da se okupe ispred Hrama Svetog Save, odakle će se uputiti u Centar za kulturnu dekontaminaciju a nekoliko organizacija je takođe najavilo dolazak na protest. Na dan otvaranja festivala ulaz u Centar za kulturnu dekontaminaciju je oblepljen plakatima i porukom „Mirdita, laku noć“.

Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava i jedan od organizatora festivala Ivan Đurić je povodom održavanja festivala i najavljenog protesta desničara istakao da nacionalizam buja u Srbiji i na Kosovu, dok je cilj festivala da se mladi sastanu, druže i pošalju poruku mira u svet.

On je dodao da će se ove godine na festivalu pored pozorišta, filma i knjige, održati debate koje se bave ključnim pitanjima tranzicione pravde i početkom rada specijalizovanog suda za OVK, njegovom načinu rada i pravdi za nealbanske žrtve.

Kako navodi N1, Fiona Jelići ispred Inicijative mladih za ljudska prava je na svečanom otvaranju istakla da je mladim ljudima ostavljen teret da mire ono što su ranije generacije posvađale i da je Mirdita samo jedan od načina da se svi kao društvo približimo tom cilju.

“Mi želimo da budemo ti koji će poslati poruku mira u svet, tako što ćemo sesti za isti sto sa mladima sa Kosova i sa njima razmeniti mišljenja, kulturu. Misija festivala je oduvek bila spajanje ljudi iz Beograda i Prištine, a u doba zatvorenih granica i socijalne distance, mi smo i dalje mesto okupljanja umetnica, ali i novinara”, rekla je ona.

Festival „Mirëdita, dobar dan!“ organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske Inicijative iz Beograda i Integra iz Prištine od 2014. godine u Beogradu. Festival se ove godine održava od 22. do 24. oktobra, ulaz na sve događaje festivala je besplatan, uz prethodnu registraciju saopštavaju organizatori.

I.P.

Prethodni članak

Sedam odsto žena ostalo bez posla tokom pandemije koronavirusa

Desničarski skup protiv izbeglica i odgovor levice

Sledeći članak