Desničarski predizborni sprint

Potpisivanje sporazuma u Vranju; Izvor: Srpska desnica / Facebook

Početak izborne godine uoči redovnih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u Srbiji donosi početak i ubrzavanje predizbornih kampanja. Ulazak u predizbornu trku su za sada najavile, pored vladajuće Srpske napredne stranke, i SPAS Aleksandra Šapića, Srpska radikalna stranka, Stranka moderne Srbije, Liberalno demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine i DSS.

Najveći broj stranaka koje su najavile izlazak na izbore pripada desnom delu političkog spektra iako nemaju svi jednake šanse da pređu cenzus i uđu u parlament, a tokom kampanje se očekuje i pojačani desničarski narativ, navodi se u tekstu koji prenosi Tanjug.

Deo opozicije predvođen Savezom za Srbiju (SzS) i dalje najavljuje bojkot izbora zbog, kako navode, nepostojanja fer uslova za njihovo održavanje.

Srpska desnica u izbornom sprintu

Nakon prošlogodišnje konsolidacije nove/stare desničarske koalicije, sredinom decembra je na trećem saboru Srpske desnice odlučeno da se dotadašnja organizacija preregistruje u političku partiju i doneta je odluka o izlasku na predstojeće izbore.

U međuvremenu, Srpska desnica je započela ozbiljniju, finansijski zahtevnu predizbornu kampanju punu putovanja, skupih bilborda po centru Beograda, ali i nastavila osnivanje lokalnih odbora po Srbiji, kojih sada ima preko petnaest. Kako navode stručnjaci u medijima, nije jasno odakle Vaciću novac za osnivanje stranke.

Imajući u vidu brojeve, odnosno to koliko je neophodno novca za registraciju partije, kao i iskustva drugih, koliko su se i mučili i nikada nisu prerasli iz pokreta ili udruženja građana u stranku, opravdana je sumnja odakle Miši Vaciću novac. On je, međutim, uveliko prisutan u javnosti, možete videti njegovu promociju čak i učešće na izborima na jugu Srbije, na osnovu čega se isto pitanje o novcu može postaviti… – kaže Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju za list Danas.

Podsećamo, Vacić je ranije osuđivan zbog ekstremističkih stavova i postupaka zbog diskriminacije prema LGBT populaciji uoči Parade ponosa 2009. godine, kao i zbog nedozvoljenog nošenja oružja i sprečavanja službenih lica u vršenju dužnosti.

Lokalni izbori

Iako projekcije izbornih rezultata ne pokazuju da će desne stranke ući u parlament bez neke šire koalicije, situacija je nešto drugačija na lokalu. Prema proceni analitičara, desničarske stranke imaju mnogo veće šanse za prelazak cenzusa na lokalnim izborima.

Jednom kada neka stranka uđe u parlament, ona postaje snažnija nego što je bila do tada. Samim tim ona dobija malo jači vetar u leđa, nego što ga ima kao vanparlamentarna stranka. Onog momenta kada te stranke postanu deo institucija ili deo nekih koalicija, onda postaju institucionalni akter, koji utiče na političke procese, a ja nisam siguran da je to dobro za srpsko društvo, rekao je Klačar za Tanjug.

Tako su predstavnici liste “Srpska Desnica za domaćinsku Medveđu” na lokalnim izborima održanim 8. septembra prošle godine osvojili čak 6.5% glasova i ušli u lokalnu samoupravu. Ovo, međutim, nije prvi ulazak ove stranke u lokalne samouprave, koji se ranije dešavao preletanjem odbornika u Srpsku desnicu. Prvi slučaj ulaska Srpske desnice u lokalnu vlast zabeležen je u julu prošle godine u Vranju, a nakon toga i u gradskoj opštini Palilula u Nišu.

Sa druge strane, predsednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić se opredelio za lokalne izbore, a u međuvremenu je potpisao i „Politički okvir udruživanja patriota“, dokument o zajedničkom izlasku na izbore sa predsednikom Zdrave Srbije i opštine Čajetina Milanom Stamatovićem. Da će se i radikali fokusirati na lokalne izbore govori i njihova kampanja koja je trenutno najaktivnija u Novom Sadu.

Sa druge strane političke realnosti i Pokret „Levijatan“ ne isključuje mogućnost kandidovanja na izborima 2020 koji, prema navodima u pojedinim medijima, odluku o izlasku na izbore odlažu dok ne dobiju odluku Skupštine Srbije o njihovim zahtevima za izmene Krivičnog zakona i specijalne jedinice MUPa. Iako Levijatan može i ne mora ovu odluku sprovesti u delo, sama mogućnost ulaska u zvanični politički ring situaciju znatno komplikuje: „Oni računaju na tu činjenicu da u Srbiji postoji jedan određen procenat birača, koji nije toliko mali, koji su spremni da podrže ekstremno desničarske ideologije“ navodi Klačar.

Zaoštravanje desne retorike i politike ne bi se promenilo da deo opozicije oko Saveza za Srbiju ipak uđu u predizbornu trku jer njihove redove predvode desičarske stranke poput Dveri.

Jačanje parlamentarne desnice u Srbiji nije izolovan slučaj specifično određen političkim okolnostima u regionu, već prati evropske trendove. Dok u Evropi desnica maršira, ulazi u parlament i osvaja vlast, srpska krajnja desnica malo kasni, ali sasvim sigurno organizuje i mobilizuje one najnezadovoljnije i najugroženije.

Krajnji zakonski rok za održavanje parlamentarnih izbora je 3. maj. Na izborima se bira 250 poslanika u Skupštini Srbije, u kojoj trenutno vladajuća Srpska napredna stranka ima 104 poslanika.

I.P.

Prethodni članak

Australija: požari se proširili na 8.4 miliona hektara, stradalo 480 miliona životinja

Otkazan protest radnika Ikarbusa nakon dogovora o socijalnom programu

Sledeći članak