Desničarski skup protiv izbeglica i odgovor levice

Nekoliko desetina pristalica „Narodne patrole“ okupilo se juče u parku kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu u okviru najavljene akcije „čišćenja parka“. U znaku solidarnosti s izbeglicama i protiv rasizma levičarske i nevladine organizacije su organizovale „Čaj solidarnosti“ u isto vreme na istom mestu. Skup je obezbeđivao veliki broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Desničarska antimigrantska organizacija „Narodna patrola“, u javnosti poznata od početka ove godine kada su patrolirali gradom i pretili migrantima, pozvala je ranije preko društvenih mreža na skup „Očistimo park kod Ekonomskog fakulteta“. Organizacije nevladinog sektora i levičarske organizacije su odgovorile pozivajući na deljenje čaja izbeglicama pola sata pre održavanja skupa i akcije koju organizuju „Narodne patrole“.

Migranti koji inače borave u tom delu grada, juče nisu bili prisutni, a park je čuvala policija.

Organizacije levice su skandirale poruke solidarnosti sa migrantima, sa zahtevom za otvaranje granica, kao i parole protiv kapitalizma i fašizma, dok su desničari skandirali „Srbija Srbima“ i „Ratko Mladić“. Ipak, desničari su bili glasniji jer su na skup doneli ozvučenje.

Foto: Irena Pejić / Mašina

Na skupu se okupljenima obratio i vođa patrola, nekadašnji potpredsednik Srpskog sabora Zavetnici Damnjan Knežević:

Ono što vam obećavamo sa ovog mesta, od danas pa nadalje hiljade i hiljade ljudi će biti Narodna patrola i na ulicama Beograda, i Loznice, i Pirota, Sombora i Subotice i kada vidimo da ima negde devijantnih migranata, kada čujemo da je napadnut naš građanin, svi da siđemo i da reagujemo, najavio je Knežević.

Sa druge strane, okupljeni građani i građanke na čaju solidarnosti su smatrali da do skupa koje su organizovale narodne patrole nije smelo da dođe. Okupljeni su izražavali neslaganje sa činjenicom da ekstremno desničarske organizacije smeju da prete „čišćenjem“ migranata.

Ne samo do ovog skupa, nego nije smelo da dođe do toga da državne ingerencije preuzimanju parapolicijske desničarske formacije. Očigledno je da vlast i država nisu sposobne zbog mera štednje da se bave izbegličkom krizom na bezbednosnom i humanom nivou, već je to prepušteno organizacijama civilnog društva i „solidarnim“ građanima, ističe Ivan Velisavljević iz Partije radikalne levice.

Iako se broj migranata koji se nalaze u Srbiji od početka godine samo neznatno povećao, a broj krivičnih dela koje su počinili migranti iznosi 0,06% od ukupnog broja učinjenih krivičnih dela, društvene mreže su prepune lažnih vesti koje podižu paniku i netrepeljivost prema migrantima.

I.P.

Prethodni članak

Desničari ponovo pokušali da prekinu festival „Mirëdita, dobar dan“

Nova Vlada: udaranje aždaje po glavi

Sledeći članak