Devojka iz predgrađa: STEM i prirodne nauke kao sredstvo borbe protiv opresije

U novoj epizodi podkasta Devojka iz predgrađa – DIP, autorka Slavica Trifunović o tome koje su potrebe i sa kakvim se izazovima susreću naučnice u prirodnim i STEM naukama, razgovara sa Jelenom Kalinić, diplomiranom biološkinjom i potpredsednicom UG Društvo za promociju prirodnih nauka „Nauka i svijet“.

Bez obzira kojom naučnom disciplinom da se bave, naučnice su primorane da se iznova bore i osvajaju prostore koje su njihove prethodnice osvojile. Neki od problema sa kojima se naučnice susreću danas odnose se na prekarni rad, žene se i dalje nalaze na nižim pozicijama u odnosu na svoje muške kolege. I u STEM kao i prirodnim naukama one su manje zastupljene, a od malih nogu do njih ne stižu primeri naučnica koji bi ih podstakli da se bave naukom. Jelena Kalinić, diplomirana biološkinja i potpredsednica UG Društvo za promociju prirodnih nauka „Nauka i svijet“ sa kojom smo razgovarali o ovoj temi, skreće pažnju na to da se pored ovih problema u naučnoj zajednici često dešava i da žene nemaju podršku drugih žena.

„Svaki put se svaka žena mora iznova izboriti za sebe kroz taj muški svet. Često se dešava da nema podršku drugih žena. Tek sad žene dolaze do toga da treba jedna drugu da podržavaju primjerom, da budu uz drugu mladu ženu da pruže drugoj mladoj ženi priliku, da je posavetuju da ne prolazi sve ono što su one prošle. Tačno je da se žene moraju izboriti za taj neki put. Moramo više pričati, više biti prisutne i da druge mlade žene nisu same i da ne moraju same to da rade“, rekla je Kalinić u podkastu.

Prethodne epizode podkasta možete poslušati na ovom linku.

Podkast možete slušati na portalu Mašina kao i na platformama Anchor.fm, Spotify, Youtube, a sve u vezi sa podkastom možete pratiti na društvenim mrežama Devojke iz predgrađa, na Fejsbuk i Instagram profilu pod nazivom Podcast DIP.

Prethodni članak

Podržite osnivanje prvog digitalnog arhiva građanskih protesta

Nepodnošljiva lakoća inkluzije

Sledeći članak