Digitalni alat „Koliko je (ne)priuštivo stanovanje u Beogradu?“

Kolektiv Ministarstvo prostora je sa Tehničkim univerzitetom u Berlinu razvio sajt na kome ćete naći u koliko stanova (ne)biste mogli da živite od plate.

Ako vas zanima koji stanovi u glavnom gradu (ni)su po vašoj meri, posetite sajt „Koliko je (ne)priuštivo stanovanje u Beogradu?“, koji je razvilo Ministarstvo prostora uz saradnju sa Tehničkim univerzitetom u Berlinu.

Internet sajt sadrži mapu koja prikazuje obim priuštivih stanova koji su ujedno i prostorno adekvatni za podatke koje unosite, a koji se odnose na broj članova u domaćinstvu, visinu primanja i to da li stan želite da unajmite ili kupite na kredit.

Kako kažu iz Ministarstva prostora, ovaj digitalni alat ima za cilj da predoči razmeru problema nepriuštivosti stanovanja. Digitalni alat je dostupan na našem i engleskom jeziku.

„Ideja ove digitalne alatke je da svako može da unese sopstvenu stuaciju ili situaciju nekoga koga poznaje ili želi da istraži, kako bismo razumeli obim problema koji već duže vreme prepoznajemo u lokalnom kontekstu. Rasvetljavanje upravo veličine i rasprostranjenosti nepriuštivosti stanovanja možda će nas motivisati da se masovnije organizujemo oko zahteva da se radikalno menjaju stambene politike i odnos države prema ovom osnovnom ljudskom pravu“, poručuje se u pratećem saopštenju.

Svaki stoti stan dostupan ljudima sa prosečnim primanjima

Ministarstvo prostora je došlo i do računice da biste, ako radite za prosečna primanje ili manje, te ako ste penzioner(ka), mogli da unajmite ili uzmete na kredit svaki pedeseti ili stoti stan od onih koji se aktuelno (legalno) nude u glavnom gradu.

To su utvrdili analizirajući onlajn oglase za zakup i prodaju stanova tokom marta 2023. godine. Mesečne rate za zakup i kredit članovi ovog kolektiva su uporedili sa visinom prosečne plate i penzije u Srbiji, uz pretpostavku da domaćinstvo koje želi da unajmi ili kupi stan na kredit poseduje dovoljno ušteđevine za učešće, a računajući da se za troškove takvog poduhvata izdvaja 30% prihoda domaćinstva, prema međunarodno usvojenom standardu granice opterećenosti troškovima stanovanja.

I.K.

Prethodni članak

ASNS: Predlog Zakona o upravljanju privrednim društvima zamagljuje suštinu

„Srbija protiv nasilja“ u subotu, organizatori se trude da bezbednost bude maksimalna

Sledeći članak