Dosta ugrožavanja ženskog zdravlja! U četvrtak 12. maja solidarni protest u nekoliko gradova Hrvatske za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće

Povodom aktualnog slučaja trudnice Mirele Čavajde kojoj su uskraćena prava na prekid trudnoće na osnovu medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest deteta nespojivu sa životom, mnogobrojne organizacije pozivaju na protest koji se organizuje istovremeno u nekoliko gradova.

U Sisku, Šibeniku, Osijeku, Puli, Splitu, Rijeci i Zagrebu u četvrtak 12. maja sa početkom u 18 časova, sa parolama: „Dosta uskraćivanja zdravstvene skrbi!“, „Država je okrenula leđa ženama, ali mi stojimo solidarno jedni uz druge i vičemo DOSTA!“ kao i „Dosta političkih igara na račun zdravlja žena!“ različite ženske i feminističke organizacije, inicijative i pojedinke i pojedinci organizuju protest kojim se zahteva pravo na dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj:

„Hrabrost Mirele Čavajde da uslijed teške situacije u kojoj se našla progovori o svom stravičnom iskustvu uskraćivanja zdravstvene zaštite, omalovažavanja i maltretiranja u sustavu javnog zdravstva obavezuje nas na solidarnost i otpor“, stoji u tekstu poziva.

Iskazujući solidarnost sa svim ženama koje su doživele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje koja su osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske, organizatori su pozvali javnost na otpor sistemskom uništavanju javnog zdravstva.

Mnogobrojne organizacije kao i obične građanke i građani „ujedinjeni u solidarnosti sa svim ženama kojima sustav uskraćuje zdravstvenu skrb“ su se prethodno javno obratile premijeru Vlade RH, Andreju Plenkoviću i ministru zdravstva, Viliju Berošu, sa nizom zajedničkih zahteva od kojih je ključni – dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj.

Kada je reč o pomenutom slučaju trudnice, u objavljenom zahtevu se traži hitan odgovarajući medicinski postupak prekida trudnoće Mireli Čavajda u okviru i o trošku zdravstvenog sistema RH kao i da se utvrdi odgovornost i sankcionišu odgovorni za propuste u pružanju pravovremene i odgovarajuće pomoći:

„Od ministra Beroša i premijera Plenkovića zahtijevamo da javno potvrde da će Mirela Čavajda dobiti odgovarajuću skrb o trošku HZZO-a, i to putem sigurne, kvalitetne i pravodobne zdravstvene usluge prekida trudnoće u skladu sa suvremenim medicinskim metodama i važećim međunarodnim standardima medicinske struke, medicinskom indikacijom i zahtjevom Mirele Čavajda.“

Zatim se zahteva hitno donošenje smernica i protokola za siguran prekid trudnoće u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije kao i hitno objavljivanje kompletnih podataka o kapacitetima svih zdravstvenih ustanova u RH u odnosu na pružanje zdravstvene pomoći u području reproduktivnog zdravlja, i to specifično usluge prekida trudnoće.

Ono što se dodatno zahteva jeste obezbeđivanje uslova da zdravstveni radnici i radnice i bolničke službe poštuju trenutni zakon koji reguliše prekid trudnoće kao i da se istraži odgovornost zdravstvenih radnika i radnica koji uskraćuju ili pružaju netačne informacije što za posledicu ima onemogućavanje prekida trudnoće na zahtev.

„Osigurati dostupnost prekida trudnoće svim ženama u skladu sa zakonskim okvirom, uz pokrivanje troškova iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i osiguranjem dovoljnog broja medicinskih timova za obavljanje prekida trudnoće u svim zdravstvenim ustanovama koje su dužne omogućiti ovu vrstu zdravstvene skrbi kako bi se prevenirao institucionalni priziv savjesti“, naglašava se u zahtevima.

Nadležna međunarodna tela ovakvo uskraćivanje zdravstvene poći prepoznala su kao mučenje, i stoga je – kako se zahteva u saopštenju – „neophodno da odmah poduzmete korake da se život, zdravlje i dostojanstvo svake žene u Hrvatskoj zaštiti, a nered u hrvatskom zdravstvenom sustavu napokon uredi“.

UN-ov odbor za prava žena (CEDAW) je već u dva navrata upozorio Hrvatsku da mora da omogući ženama pristup prekidu trudnoće na zahtev kao i da troškovi prekida trudnoće moraju biti pokriveni iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

V.K.

Prethodni članak

Novi protest naučnih radnica i radnika

Maja Ćurčić, Art Aparat: Aktivizam nas uči da razvijamo empatiju, solidarnost i budemo deo zajednice

Sledeći članak