Dvadeset godina bez vode – Zrenjanin kao slika cele Srbije

Zrenjaninci ovih dana obeležavaju dvadeset godina od kada je korišćenje česmovače zabranjeno zbog dramatično povišenih koncentracija arsena.

Zrenjanin

„Problem nedostatka pijaće vode je bio aktuelan i za vreme prethodne vlasti. Za razliku od prethodne, ova vlast se busala u grudi da će ga rešiti. Uprkos tome, mi i dalje nemamo rešen problem vode“, kaže za Mašinu Melanija Lojpur, portparolka Političke platforme Solidarnost, povodom obeležavanja neslavnog datuma – dvadeset godina od kada je u Zrenjaninu zabranjeno da se voda iz česme pije.

Kako smo ranije pisali, dvadesetog januara 2004. godine upotreba vode iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu je zbog nekoliko desetina puta uvećane koncentracije arsena zabranjena odlukom Pokrajinskog sanitarnog inspektora.

„Tog 20.01.2004. vlasti u Zrenjaninu su privremeno proglasile vodu neispravnom za piće, uveravajući nas da je sve pod kontrolom i da će se situacija brzo rešiti. Od tada su svake godine nuđena razna ‚rešenja‘ – čak je promenjen i zakon kako bi privatnici, u čijim rukama je voda završila, mogli delimično da se bave i vodosnabdevanjem“, podsetili su iz Extinction Rebellion Serbia.

Dugotrajno unošenje arsena može da izazove razvojne defekte fetusa, poremećaj kognitivnih sposobnosti dece, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, raka bešike i pluća. „Arsen se taloži u organizmu i truje nas sporo, zbog čega je dugo bilo teško izdvojiti njegovo delovanje od delovanja drugih negativnih faktora. Svetska zdravstvena organizacija 1993. godine pooštrila kriterijume za prisustvo arsena u pijaćoj vodi na 0,01 mg/l. U zrenjaninskoj česmovači ga je često toliko da ne bi bila bezbedna za upotrebu ni po nekadašnjim kriterijumima (0.05 mg/l)“, pisali smo 2021.

Foto: Henryk Niestrój / Pixabay
Foto: Henryk Niestrój / Pixabay

„Predizborna“ „bela“ voda tekla pred izbore – pa „presušila“

„Nekoliko dana pred izbore iz zrenjaninskih česmi je tekla ‚bela‘ voda, ali ona je vrlo brzo prestala da teče“, kaže Lojpur.

Teško je reći da li su se Zrenjaninci obradovali „predizbornoj“ vodi, budući da naši sagovornici komentarišu da je i ta voda imala neobičan miris i da su se barem pojedini građani plašili da je koriste jer nisu verovali da se od zabranjene vode razlikuje više nego bojom. Da će nastaviti da teče i posle izbora – još manje, iako je u toku izgradnja još jedne fabrike vode.

Jer, podsetimo, od kada je korišćenje vode iz vodovoda zabranjeno početkom dvehiljaditih, vodosnabdevanjem Zrenjanina bavilo se nekoliko garnitura gradskih vlasti i čak pet gradonačelnika. Raspisano je nekoliko javnih tendera i potpisana čak tri ugovora sa različitim konzorcijumima izvođača, ušlo se u izgradnju nekoliko pilot-postrojenja, ali problem nije rešen.

Izgradnja fabrike se završila totalnim haosom. Grad Zrenjanin je 2015. potpisao (ugovor sa konzorcijumom (u čiji sastav su ulazile firme Gruppo Zilio SpA Italia, ogranak Gruppo Zilio SpA Italia u Srbiji i domaća kompanija Synertech). Ovaj ugovor nije bio usklađen sa tadašnjim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji nije dozvoljavao da se komunalnim delatnostima bavi privatna firma.

Pojeo vuk magarca iliti ko je jamio – jamio

Stvar je stopiralo Ministarstvo zdravlja. Vlada je onda promenila Zakon o komunalnim delatnostima, a investitor (sic!)tužio Ministarstvo zdravlja; građansko udruženje „Građanski preokret“ je 2020. godine tužilo bivšeg gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, odgovorne u JKP ViK Zrenjanin, predstavnike investitora i nekadašnjeg ministra privrede Gorana Kneževića. Tužbe su se završile time da je pojeo vuk magarca.

U fabrici su se u međuvremenu dešavali: nekoliko pokušaja puštanja u rad; eksplozija (komada jedan); utvrđivanje da ne zadovoljava nijedan tehnički uslov (tehničkih uslova komada 34); prodaja takve krnje fabrike dvema izraelskim firmama (prodaja jedna, firme dve); prodaja postrojenja od strane investitora koji ga je većinski finansirao (Erste banka) upola cene (još malo pa nestalo) firmi čiji su vlasnici – polako, tek se ovde komplikuje – istovremeno vlasnici firme koja posluje u sklopu preduzeća koje je 2021. van javnih nabavki dobilo da radi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Flaširana voda u prodavnici; Foto: Mašina

Srbija je Zrenjanin

Na problematičnu situaciju je u proteklih dvadeset godina skretalo pažnju nekoliko civilnih udruženja. Najsvežija je inicijativa „Čaša vode za Zrenjanin“, koju je ove godine pokrenulo udruženje Extinction Rebellion Serbia

„Ne zaboravite: pravo na zdravu vodu je osnovno ljudsko pravo. Oduzimanje tog prava samo je delić šire slike sastavljene od sve gorih socijalnih nejednakosti, sveopšteg urušavanja položaja radnika, sve ekstremnijeg rodno zasnovanog nasilja, eksploatisanja prirodnih resursa, netrpeljivosti prema različitostima“, poručili su iz Extinction Rebellion Serbia putem društvenih mreža.

„Nažalost, mi u Zrenjaninu gubimo nadu da će to pitanje vode biti rešeno. Stručnjaci ocenjuju da je jedino rešenje za Zrenjanin regionalni vodovod, ali se Zrenjanin, nažalost, odlučio da problem rešava izgradnjom fabrike vode za čiju izgradnju i početak rada je dosad utrošena ogromna količina novca“, kaže Lojpur za Mašinu.

Zrenjaninci dnevno troše 20.000 evra na flaširanu vodu i primorani su da time stvaraju ogroman plastični otpad i dodatno narušavaju svoju, već osiromašenu, životnu sredinu, skreću pažnju iz XR Serbia.

Kako dodaju, za sada neki od nas još uvek imaju tu privilegiju da im iz česme ne teče otrovna voda. Neki drugi su tu privilegiju izgubili još pre 20 godina. A ako se ovako nastavi, ni ti ostali nisu daleko od toga da pijaću vodu izgube.

Prethodni članak

Protest „Porodilište, a ne klanica“ u petak ispred Vlade

Razgovor povodom drugog izdanja knjige „Vazduh kao zajedničko dobro“

Sledeći članak