Dve male hidroelektrane prete da zagade vodoizvorišta kod Zaječara, tvrde aktivisti

Meštani sela kod Timoka su zabrinuti da će se u akumulacijama malih hidroelektrana sakupljati otpadne vode iz buduće regionalne deponije, kao i jalovina i otpad iz borskog rudnika.

Meštani i aktivisti pokušavaju da alarmiraju javnost i nadležne o opasnostima od izgradnje dve male hidroelektrane na Timoku kod Zaječara. Dozvola za prvu, MHE Trnavac, je već izdata, izveštava Nova ekonomija. Meštani su propustili priliku da se njenoj gradnji usprotive na javnim raspravama, ali će pokušati da dozvole ospore putem žalbe koju je u njihovo ime predao Regulatorni institut za životnu sredinu i obnovljivu energiju (RERI).

Za drugu, MHE Vanjin jaz, možda još nije kasno, jer po saznanjima predstavnice  neformalne grupe građana koji se protive izgradnji MHE u Zaječaru, Jelene Anasonović, za nju još nije izdata energetska dozvola.

Po navodima Anasonović, izgradnja MHE Vanjin jaz bi mogla da ima ozbiljne negativne posledice po životnu sredinu. Kako objašnjava za Novu ekonomiju, ova MHE je planirana ispod ušća u Timok Borske reke, najzagađenije reke u Srbiji koja nosi jalovinu i otpad iz rudnika u Boru. Anasonović ukazuje i na to da se u blizini planira nova regionalna deponija, pa se strahuje da bi i rastvoreni otpad iz nje mogao da završi u planiranoj akumulaciji, zajedno sa onim iz rudnika.

“Čitav aluvijon reke Timok bogat je vodoizvorištima i Zaječar leži na dva podzemna jezera, u gradu postoje 42 arteske, dubinske česme. Postoji mogućnost ne samo da se zagadi voda oko te MHE, nego da se preko podzemnih voda zagadi i voda u gradu”, izjavila je za medije Anasonović.

O mogućnosti izgradnje MHE Vanjin jaz aktivisti su se obavestili u istoimenom urbanističkom projektu, kao i Planu generalne regulacije Grada Zaječara iz 2015. godine. Njena izgradnja, čini se, još nije izvesna, dok je MHE Trnavac prošla sve procedure, pa se meštani nadaju da će na institucije uspeti da utiču žalbom.

I.K.

Prethodni članak

Predsednik Sindikalne organizacije „Zastava oružje“ Dragan Ilić oslobođen optužbe za napad na službeno lice

Juče u štrajku preko 500 škola u Srbiji

Sledeći članak